Több száz bálna vetődött partra Ausztrália partjainál
Több száz bálna vetődött partra Ausztrália partjainál

Több mint 200 bálnát találtak partra vetve Ausztráliában Tasmánia nyugati partjainál – közölték a vadvédelmi hatóságok. Az állatok, amelyek a jelek szerint pilótabálnák, jelenleg egy tengerparton és egy homokpadon rekedtek – közölte a tasmániai parkok és vadvilág szolgálat szerdán kiadott közleményében.

Az első jelentések becslései szerint az állatok mintegy fele életben van.

Azt is közölték, hogy a szakértők a helyszínen vannak, hogy felmérjék a jelenlegi helyzetet, és megfelelő lépéseket terveznek. Hangsúlyozták, hogy jelenleg nincs szükség önkéntesekre.

A bálnák tömeges partra vetődése évtizedek óta zavarba hozza a tengerkutatókat. A mostani nem az első ilyen jellegű eset, amely az ausztráliai szárazföld déli partjainál fekvő szigetállamban, Tasmániában történt. Egy 2020-as tömeges strandolás során több száz bálna rekedt egy kikötőben — ez volt Tasmánia történetének legnagyobb tömeges bálnapusztulása.

A héten egy másik aggasztó eset során több mint egy tucat fiatal ámbráscetet találtak holtan egy másik tasmániai tengerparton. A többnyire hím állatokra először hétfőn délután bukkantak rá a vadvédelmi hatóságok, és úgy vélték, hogy ugyanannak a bálnacsapatnak a tagjai.

(forrás: cnn)

search icon