Megjelent a Magyar Konyha októberi lapszáma, melyhez Top150 Termelő címmel a szerkesztőség ingyenes kiadványt mellékel. A piacon egydülálló könyv a legjobb hazai termelőket gyűjti csokorba.
Az orvostudományon belül egyre nagyobb figyelmet kap a táplálkozás, és az ehhez kapcsolódó fontosabb üzenetek mind több és több emberhez jutnak el. Az irányzat legismertebb képviselői nem győzik hangsúlyozni, hogy étkezésünk befolyásolja a bélflóránk összetételét, a népbetegségekért pedig a baktériumflóra felbomlása felelős. Nem mindegy tehát, mit eszünk, és nem mindegy az sem, mit eszik az az állat, amelynek húsát vagy tejét elfogyasztjuk.
A könyv szereplői többnyire már mind felvonultak a Magyar Konyha magazin hasábjain. A szerkesztőség tagjai jártak a termelőknél, megismerték hitvallásukat, a saját szemükkel győződtek meg portékájuk minőségéről és az előállítás körülményeiről. “Ők azok, akik visszaadják az élelmiszerekbe vetett hitünket, mert nemcsak megtermelik, de fel is dolgozzák az alapanyagokat, adalékanyagoktól és tartósítószerektől mentes árut kínálnak, portájuk bárki előtt nyitva
áll” – mondta Vinkó József a kiadvány ötletgazdája és a Magyar Konyha főszerkesztője a Széna téri Piacon található FeteKert Kávézó és Reggelizőben, ahol a Felzárkózó Településekről származó alapanyagok adják az ételek gerincét.
Hozzátette, a tejtermékek, húsok, gabonák, szárnyasok, mézek, gombák, csokoládék, szörpök felsorolása mellett újdonság az Egzotikus alapanyagok fejezet, amelyben a magyar citromról, olíváról, struccról, sáfrányról, papajáról is olvashatunk. Önálló fejezetet kaptak továbbá a Kosárközösségek is. Ez a fejezet azoknak nyújt segítséget, akik nem akarják vagy tudják egyesével megrendelni a tiszta forrásból származó termékeket. A Kosárközösségek tulajdonképpen disztribúciós feladatot látnak el: összegyűjtik a minőségi alapanyagokat, majd tőlük egyenesen a vásárlóhoz kerül a szezonális termény, mégpedig a szupermarketek, nagybani piacok vagy más forgalmazók bevonása nélkül. A vevő így a legfrissebb terményt kapja, a lehető közelebbi termelőtől, minimális csomagolással.
A kiadvány az alapanyagokon túl a főzéshez is kedvet csinál, a sikerekhez márpedig kell a jó alapanyag. Gundel Károly is tudta ezt, örökbecsű mondata e kis könyv mottója: “Jó minőségű alapanyagból könnyű rosszat főzni, de rosszból sohasem lehet jót.”
A kiadvány a 2024. októberi Magyar Konyha magazinhoz csomagolva kapható. A lap megtalálható az újságárusoknál vagy a magyarkonyhaonline.hu címen előfizethető rá!
(forrás és fotó: Magyar Konyha Kiadó)
Kiemelt kép: Canva