Történelmi hőhullám sújtja Dél-Amerika egyes vidékeit
Történelmi hőhullám sújtja Dél-Amerika egyes vidékeit

Argentínában és a környező országokban sosem tapasztalt hőséggel kell szembenézniük az embereknek. A legtöbb városban megdőltek a történelmi melegrekordok, közben az elektromos hálózatok és hőségnek hatásainak erősebben kitett emberek veszélyes helyzetbe kerültek.

Egyes helyeken a 45 fokot is meghaladja a hőség, melyhez elhúzódó szárazság is társul. Brazília déli vidékein például sok gazda került nehéz helyzetbe, mert szójaföldjeik a megszokott termésátlagok töredékét produkálják – a környéken október óta nem volt jelentősebb csapadék, de Argentínában sem sokkal jobb a helyzet.

Egész Argentína, és a szomszédos országok, mint Uruguay, Paraguay vagy Brazília a történelmük legmelegebb napjait élik át.

– mondta Cindy Fernandez az argentín Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa

Argentínában tovább ronjta a helyzetet, hogy az ország az elmúlt két évben egyébként is aszályos időszakon ment keresztül. Fernandez szerint az egyébként is nagyon száraz talaj jobban felmelegszik, mintha magasabb lenne a nedvességtartalma.

Egy Buenos Aires-i asszony szerint a szervezet lassan hozzászokik a hetekig tartó forrósághoz, egy munkás pedig arról számolt be, hogy folyamatos hidratálás mellett át tudja vészelni a munkanapot. (Reuters)

search icon