Trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi egyetemi füvészkertben
Trópusi lepkék várják a látogatókat szegedi egyetemi füvészkertben

Megnyitotta kapuit hétfőn a Szegedi Tudományegyetem arborétumának lepkekertje, ahol az állatvilág repülő virágai, trópusi pillangók figyelhetőek meg karnyújtásnyi távolságból.

Németh Anikó igazgató elmondta, a bábok a hét közepén érkeztek meg Costa Ricából. A megszokottnál hidegebb idő miatt az első napokban a repülő lepkék száma még nem fogja elérni a teljes létszámot, a látogatóknak azonban lehetőségük nyílik arra, hogy közelről megfigyeljék a bábokból való kibújás folyamatát.

Hétfőtől a kert trópusi páfrány- és orchideagyűjteménye is látogatható. A tervek szerint legalább szeptember végéig gyönyörködhetnek a vendégek a különleges növényekben és a szomszédos sátorban a pillangókban – közölte az igazgató. Hozzátette: a trópusi lepkékből egész tavasszal és nyáron folyamatos az utánpótlás, havonta több száz bábot küldenek Szegedre Közép-Amerikából. A füvészkert munkatársai a trópusi esőerdőt idéző környezetet varázsoltak az egyik fóliasátor alá: hogy ideálisak legyenek a körülmények a lepkék számára, a helyiségben magas – 70 százalékos – a páratartalom és 30-35 fok közötti a hőmérséklet.

A vendégeknek nem mindennapi élményt jelent a Dél-Amerika trópusain honos pillangók megfigyelése, fotózása. A sétautat bejárva csúcsidőben csaknem húsz lepkefaj, 250-300 színpompás, trópusi képviselőjével találkozhatnak az érdeklődők. Nagy részük különösen napsütéses időben aktív, ilyenkor a növények között cikáznak, borongósabb időben pedig összecsukott szárnyakkal megpihennek a növények levelein, ágain.

A helyszínen a füvészkert munkatársai rövid szakvezetést biztosítanak, és információs táblák is segítik a különleges rovarok megismerését.

(MTI)

search icon