Tudósok szerint egészségügyi krízist hozhat a szélsőségesen forró hőmérséklet
Tudósok szerint egészségügyi krízist hozhat a szélsőségesen forró hőmérséklet

A 2022 nyarán elszenvedett rekord hőség meg fog ismétlődni, amennyiben nem tesznek erőteljes erőfeszítéseket az éghajlatváltozás kezelésére – figyelmeztetnek a tudósok.

A „Virtuális Föld Sorozat: Lángoló Hőmérsékletek, Megdőlt Rekordok” című bemutatót a Columbia Egyetem egyik kutatócsoportja tartotta.  Radley Horton, a Columbia Lamont-Doherty Earth Observatory kutató professzora kijelentette, hogy az ember által kiváltott éghajlatváltozás miatt a globális átlagos légköri hőmérséklet kb. 1,1 Celsius fokkal nőtt az elmúlt néhány évtizedben.

Az egyik legfontosabb tény, hogy a globális hőmérséklet egy picike változásának is óriási következményei vannak” – mondta Horton. A fő következmények közé tartozik a hosszabb és intenzívebb hőhullámok, amelyek egyre nagyobb területeket sújtanak.

Ezek a klímaváltozásnak leginkább kitett régiók

Horton szerint ezenkívül bizonyos éghajlati modellek alábecsülték, hogy egyes események milyen szélsőségesek lehetnek, mint például a 2022 -es európai hőhullám és a Csendes -óceán északnyugati hőhulláma voltak.

Diana Hernandez, a Columbia Mailman Közegészségügyi Iskola társadalmi -orvosi tudományok egyetemi docense azt kutatja, hogy bizonyos sebezhetőségeket, például az orvosi állapotokat vagy az energiához való hozzáférést mennyire befolyásolhatja az éghajlatváltozás. A várható hatások magukban foglalják az árnyék-egyenlőtlenségeket, a városi hőszigeteket és az energiával működő orvostechnikai eszközök egyenlőtlen hozzáférését.

Az éghajlat megváltozik, és mi nem adaptálódunk arra, hogy egészségügyi szempontból képesek legyünk kezelni

– mondta Cecilia Sorensen, a Columbia Egyetemi Orvosi Központ környezetvédelmi egészségtudományi orvosa és egyetemi docense.

Sorensen megjegyezte, hogy ő és kollégái karrierje elején, már jóval azelőtt, hogy az éghajlatváltozás egészségügyi hatásaira összpontosítottak volna, a nyarakat „trauma szezonnak” nevezték. „Régebben is rengeteg volt olyankor a beteg … a magas hőmérséklet szívrohamot és az asztmás tünetek súlyosbodását okozhatja.

A várható éghajlati előrejelzések ellenére a tudósok reménykednek abban, hogy jelentős lépéseket lehet tenni a szélsőséges hővel kapcsolatos jövőbeli éghajlati hatások minimalizálása érdekében.

NOAA: a klímaváltozás fokozta a szélsőséges időjárási események kockázatát

Hernandez szerint a közösségközpontú megközelítés, különös tekintettel a befogadó elkötelezettségre, sikeres lesz az éghajlat-adaptációs stratégiák széles skálájának végrehajtásában.

Sorenson szerint az egyik megoldás amelyet a kórházak végrehajthatnak, a mentőszobák protokolljainak kidolgozása a hőstroke vagy az ezzel kapcsolatos állapotban szenvedő betegek nagy beáramlásának kezelésére szélsőséges időjárás során. A továbbfejlesztett kommunikációra is szükség van a szélsőséges hő orvosi kockázatainak és a hatások megelőzésének fokozásához – mondta.

A problémán belül rejlik a megoldás” – mondta Sorensen.

(forrás: phys.org)

search icon