Túlhalászás – uniós jogi támogatással
Túlhalászás – uniós jogi támogatással

A veszélyeztetett fajok kifogásának dokumentálására vonatkozó, drasztikusan meggyengített szabályok bevezetése veszélyezteti a tengeri ökoszisztémát – derül ki a bizalmas uniós dokumentumokból.

Az Európában leggyakrabban halászott fajok – köztük a makréla, a tonhal, az atlanti hering és a sprotni – veszélybe kerülhetnek a legújabb javaslat értelmében, amely az uniós vizeken közlekedő valamennyi hajóra vonatkozna.

A kérdés az, hogy a halfogások nyilvántartása hogyan történik annak biztosítása érdekében, hogy a hajók ne halásszák túl az egyes fajokat. A jelenlegi uniós szabályok értelmében 10% a tűréshatár – ekkora eltérés lehet egyes halfajok tekintetében a hajónaplóban bejelentett fogás és a kirakodást követően jelentett mennyiség között. A halászó nemzetek azonban ki akarják terjeszteni a Balti-tengerre 2016-ban alkalmazott kiskaput, amely a 10%-os különbözet hatályát a hajók teljes fogásmennyiségére kiterjeszti, függetlenül a fogáson belüli egyes fajok arányaitól. Egy ilyen kiskapu az Európai Bizottság egyik dokumentuma szerint minden szankciót megszüntet azon hajók esetében, amelyek teljesen pontatlan becsléseket nyújtanak be a veszélyeztetett halfajokra vonatkozóan.

A sprotni például kvóta által védett faj, de az egyik uniós tagállam mintáiban 78%-kal aluljelentett, míg a kvótán kívüli fajok fogásait 819%-kal túljelentették – derül ki az uniós dokumentumokban említett ellenőrzésből. Egy másik államban a hering és a sprotni átlagos aluljelentése 36%, illetve 63% volt.

Ha két, egymástól nagyon eltérő biomasszájú állományt 10%-os teljes fogási tűréshatárral halászunk ki, akkor sokkal nagyobb a kockázata annak, hogy a kisebb populációt túlhalásszuk – ez nyilvánvaló következmény

 – mondta Massimiliano Cardinale, a Nemzetközi Tengerkutatási Tanács (ICES) tanácsadója .

Az Europêche, a halászati ágazat szakmai csoportja azzal érvelt, hogy az új szabályokat túl nehéz alkalmazni az olyan fajokra halászó flottákra, mint a trópusi tonhal, és hogy a halászati engedélyek felfüggesztése, és a hajók mozgásképtelenné tétele, miután túl sok büntetőpontot gyűjtöttek, igazságtalan. Daniel Voces, az Europêche ügyvezető igazgatója a javaslatok védelmében elmondta:

a tűréshatárra vonatkozó jelenlegi rendelkezések hátrányosan érintik hajótulajdonosainkat és hajóparancsnokainkat, különösen a tonhalágazatot, akiknek szélsőséges szankciókkal kell szembenézniük, és a munkahelyük elvesztését is kockáztatják, mivel képtelenek megfelelni egy olyan szabálynak, amely jelenlegi formájában az ágazat számára kivitelezhetetlen.

Az Oceana tengervédelmi csoport vitatta, hogy az új szabályok mekkora költséget jelentenek az ipar számára. Vanya Vulperhorst, az Oceana kampányigazgatója úgy vélte

csak egy maroknyi sorozatos jogsértő kockáztatja, hogy veszteségessé válik. Ha engednénk nekik, az teljes mértékben ellentmondana az EU zéró tolerancia politikájának az illegális, be nem jelentett és szabályozatlan halászattal szemben, és tovább veszélyeztetné a már most is túlhalászott állományokat, például az Indiai-óceán sárgaúszójú tonhalállományát.

(Forrás: The Guardian)

search icon