Tűzzel támadnak a zombiakksik
Tűzzel támadnak a zombiakksik

A szemétbe dobott akkumulátorok évi több száz tűzesetet okoznak, amit könnyedén megakadályozhatnánk, ha ezek az eszközök nem a háztartási hulladékkal együtt kerülnének kidobásra.

A természetvédelmi okok mellett, azért is nagyon fontos, hogy az elektronikai hulladék megfelelő módon legyen gyűjtve, mert a legtöbb eszközben ma már található valamilyen, jellemzően lítium-ion akkumulátor.

A háztartási hulladék feldolgozás során sokszor összepréselik, tömörítik azt. Ilyen külső erőhatás eredményeképp, egyes teleptípusok lángra lobbanhatnak, vagy akár fel is robbanhatnak.

Néha ez komoly tűzkárokhoz vezet. Az Environmental Services Associations nevű szervezet szerint, 2019 és 2020 márciusa között az Egyesült Királyságban legalább 250 tűzkárért voltak felelősek a li-ion akkumulátorok.

Ez újabb okot ad arra, hogy megfelelően gyűjtsük az elhasznált, úgynevezett zombi akkumulátorokat, illetve az elektronikai hulladékot. Előbbiek gyűjtésével több cég is foglalkozik, utóbbiakat pedig minden elektronikai áruháznak is kötelező átvennie.

Forrás: origo/Guardian

search icon