Úgy fest a németek mégsem mondanak le az atomenergiáról
Úgy fest a németek mégsem mondanak le az atomenergiáról

Folytatódik a német atomenergia-saga, és egyre biztosabb, hogy nem tudnak lemondani az atomerőműveikről.

Még a Zöld Párt is megenyhült

Németország a 2011-es fukusimai atomkatasztrófa után döntött úgy, hogy leállítja az összes reaktorát, de már 1970-től jelen vannak atom ellenes mozgalmak. Annyira sarkalatos kérdéskör, hogy a Zöld Párt ezt az ügyet zászlójára tűzve erősödött meg annyira, hogy jelen pillanatban kormánykoalíció tagjai.

Mostanság viszont igazi se veled, se nélküled a német politikusok kapcsolata az atomenergiával. Scholz kancellár éppen egy hónapja utasította el az atomerőművek működésének meghosszabbítására irányuló javaslatot. Mára mégis ott tartunk, hogy az energiaválságban még az atomellenes mozgalom szülötte, a Zöld Párt is megenyhült azon álláspontjában, miszerint idén leállítja az összes atomreaktort.

Atom helyett orosz gáz

10 évvel ezelőtt a német politika úgy döntött, hogy az atomreaktorokban termelt energiát főként gázzal váltják ki. Jelen pillanatban úgy áll, hogy a német energiamix 25%-át földgáz teszi ki, és ennek teljes egészét importból kell beszerezni, és bizony 35%-a Oroszországból érkezik.

Tegnap az oroszok technikai okokra hivatkozva csökkentették Németországba és azon túlra irányuló szállításaikat, így tegnap az Északi Áramlat 1 vezeték kapacitásának mindössze 20 százalékával teljesített. Ez az egy nap és ez az egy döntés egyből megháromszorozta az európai határidős földgázügyletek árait, ami egyúttal megnövelte az áram árát is.

Németország pengeélen táncol

Ha az orosz fél úgy dönt, hogy elzárja a gázt Németország, és ez egész európai régió nehéz helyzetbe kerül. A német ipari vezetők felhívták a figyelmet, hogy súlyos gazdasági nehézségek jönnek, ha megszűnik az orosz gázszállítás. Egy ilyen forgatókönyv esetén egész iparágak dőlnek össze, és munkahelyek szűnnek meg. Miután Németország az EU gazdasági motorja, szorosabban véve Közép és Közép-Kelet Európa centruma, így dominóként söpörne végig a válság.

forrás: businessinsider.com

search icon