Új irányt kapott a hazai biogazdálkodás
Új irányt kapott a hazai biogazdálkodás

Az Agrárminisztérium gondozásában napvilágot látott Nemzeti Cselekvési Terv az Ökológiai Gazdálkodás Fejlesztéséért nevű minisztériumi dokumentum stratégiai jövőképet jelöl ki 2027-ig. A legfontosabb célok között az ökológiai művelés alá vont területek méretének növelése kiemelt helyen áll.

Az ökológiai művelés alá vont területek arányában a 10%-ot szeretné elérni a minisztérium 2027-ig. Ennek érdekében született meg a dokumentum, mely hiánypótló szerepet tölt be. Ahogy az ÖMKi cikke írja, a cselekvési terv legfőbb értéke, hogy komplexen tekinti át a biogazdálkodás fejlődési lehetőségeit.

Előirányozza, hogy olyan támogatási rendszer jöjjön létre, amiben az ökológiai gazdálkodók hosszú távú megélhetést és szakmai sikereket mondhatnak magukénak, miközben kiszolgálják a bővülő hazai és uniós bio piacot. A terv megvalósítása egyszerre szolgálja a magyar emberek egészségét, a vidéki térségeink élhetőségét, a természeti értékeink oltalmazását, és a magyar gazdák versenyképességét.

Versenyképességünk ugyanis nem csak a mennyiséggel, hanem elsősorban a minőséggel javítható, igazodva a társadalom fokozódó fenntarthatósági elvárásaihoz, és jövő generációink érdekeihez.

–írja a dokumentum előszavában Dr. Nagy István agrárminiszter

Az új cselekvési terv előirányozza a hazai bioélelmiszerek részarányának emelkedését a teljes élelmiszerpiaci forgalomban (5%) , és az ökotermék-fogyasztás egy főre eső hazai átlagértékének növekedését. A tervek szerint 2027-ig megduplázódik az ökotermékek feldolgozását végző hazai üzemek száma és a helyben előállított öko-alapanyagok mértéke, az ökoterméket előállító fiatal gazdák száma pedig 2000-re emelkedik.

A dokumentum itt érhető el, míg az ÖMKi részletes cikkét ide kattintva olvashatják.

search icon