Új javaslat az erdőirtás megfékezésére
Új javaslat az erdőirtás megfékezésére

Az Európai Parlament (EP) strasbourgi plenáris ülésén rendelettervezetet fogadott el, amely szerint az Európai Unióban csak olyan termékeket lehet majd forgalmazni, amelyek előállítása nem jár klímaváltozást és a fajgazdagság csökkenését előidéző erdőirtással és erdőpusztulással. Az EP javaslatára ezentúl erdőpusztulásnak minősül az őserdők ültetvényerdővé, vagy más fás területté való átalakítása is.

Az uniós forgalmazóknak nyilatkozatokkal kell igazolniuk, hogy beszállítóik kellő gondossággal jártak el tevékenységi körükben, amibe az is beletartozik, hogy 2020. december 31-ét követően csak úgy termeltek ki fát termékeik előállításával összefüggésben, hogy azzal nem okozták erdőterületek pusztulását, illetve, hogy termékeik nem kiirtott erdőterületről származnak.

A vállalkozásoknak arról is be kell majd számolniuk, hogy a termékek előállításakor betartották a származási ország törvényeit, köztük az emberi jogok védelméről szóló törvényeket, továbbá, hogy az ott élő őslakos népek jogai sem sérültek.

Az Európai Bizottsági eredeti javaslata szerint a rendelkezések kávéra, kakaóra, pálmaolajra, szójára, marhahúsra és faanyagra, valamint az ezekből előállított termékekre, például a csokoládéra, bőrárukra és a bútorokra vonatkoztak volna. Az egyeztetések során az Európai Parlament a listát újabb termékekkel egészítette ki, így a jövőben a gumi, faszén, nyomtatott papírtermékek és egyes pálmaolaj-származékok erdőirtásmentes előállítását is igazolni kell.

A rendelet hatálybalépésétől számított 18 hónapon belül az EU kockázati kategóriákba sorolja majd a különböző országokat vagy országrészeket. Ahol alacsony a kockázat, ott egyszerűsített eljárást lehet majd alkalmazni a kellő gondosság tanúsítására. Az ellenőrzések aránya is ennek megfelelően alakul. Magas kockázat esetén a piaci szereplők 9 százalékát, átlagos kockázatnál 3 százalékát, alacsony kockázatnál pedig 1 százalékát kell évente ellenőrizni.

A szabályokat megszegő piaci szereplőkkel vagy kereskedőkkel szemben arányos és visszatartó erejű szankciókat kell majd alkalmazni. A kiszabható legmagasabb pénzbüntetés az uniós szinten elért teljes éves árbevételük legalább 4 százaléka lesz.

(Forrás: agrotrend)

search icon