Új kibocsátási célokkal küzdene a klímaváltozás ellen India
Új kibocsátási célokkal küzdene a klímaváltozás ellen India

A világ harmadik legnagyobb szén-dioxid-kibocsátójának számító ország jóváhagyta új, a kibocsátásai csökkentésére vonatkozó célszámait. Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy ezzel több mint egy évet késtek az ENSZ által meghatározott, a kötelezettségvállalások aktualizálására adott határidőhöz képest.

A Nemzetileg Meghatározott Hozzájárulásnak (NDC) nevezett célt eredetileg még a tavalyi Glasgow-i klímacsúcson jelentette be Narendra Modi miniszterelnök, azonban ezt a szövetségi kabinet csak most hagyta jóvá. Ahogy a Reuters írja, az új NDC arra kötelezi Indiát, hogy a következő 7 évben a 2005-ös szinthez képest 45%-kal csökkentse GDP-je kibocsátási intenzitását. Ez a 2016-os vállalásokhoz képest 10%-os előrelépést jelent.

A hamarosan a világ legnépesebb országává előlépő India emellett arra is törekszik, hogy 2030-ra energiaigényének felét megújuló forrásokból, például nap- és szélerőművekből fedezze. Ez szintén előrelépés a korábbi 40%-os célhoz képest.

A megerősített NDC-kről szóló döntés a legmagasabb szinten mutatja India elkötelezettségét a gazdasági növekedés és az üvegházhatású gázok kibocsátásának szétválasztása mellett.

– áll a kormány közleményében

Az ENSZ 2015-ös párizsi megállapodása értelmében a feleknek ötévente aktualizálniuk kell hosszú távú éghajlati céljaikat, és arra ösztönzik őket, hogy az éghajlatváltozás hatásainak súlyosbodásával nagyobb ambíciót mutassanak.

Az indiai kormány azt is közölte, hogy 2070-re kívánják elérni a nettó nulla kibocsátást. Ez azonban 20 évvel későbbi dátum, mint amire az éghajlatkutatók szerint szükség lenne.

search icon