Új típusú árapály-erőművet fejleszt egy skót cég

Új típusú árapály-erőművet fejleszt egy skót cég
Új típusú árapály-erőművet fejleszt egy skót cég

Az árapály-erőművek nem számítanak újdonságnak, azonban az Orbital Marine nevű cég új fejlesztése a hagyományos megoldástól eltérő módon működik és állítja elő az elektromosságot.

Az árapály erőművek működési elve a vízszint függőleges mozgására épül. A még nem túl elterjedt technológia azonban eddig igen költséges volt, míg a gépek tevékenysége környezetvédelmi szempontból is kifogásolható, hiszen megnehezítik az áramlatok természetes mozgását.

Az Orbital Marine új fejlesztése, az Orbital O2 2MW névre hallgató óriási szerkezet azonban részben képes kiküszöbölni ezeket a hibákat. Mivel csupán láncokkal rögzítik a tengerfenékre, így gyorsan és költséghatékonyan felállítható, kialakítása pedig csupán minimális mértékben akadályozza a tengeri áramlatokat.

A szerkezet egyenként húsz méter átmérőjű rotorjait a törzsből kiálló, tizennyolc méter hosszú, teherbíró karok végére építették , emiatt lapátjaik pozitúrája mindig a vízmozgás irányához igazítható. A cég állítása szerint az erőmű gyorsan és költséghatékonyan karbantartható lesz.

Az első Orbital O2 2MW-t a tervek szerint a skóciai Orkney-szigetek területén egy viszonylag keskeny, természetes adottságainak köszönhetően a tenger mozgását felgyorsító csatornába telepítik majd, ahol a gyártó szerint kétezer egyesült királyságbeli háztartás energiaszükségletére elegendő energiát termelhet majd.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(raketa.hu) Fotók: facebook.com/OrbitalMarinePower

search icon