Újabb aggályok merülnek fel a kőolaj-kitermelés egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban
Újabb aggályok merülnek fel a kőolaj-kitermelés egészségre gyakorolt hatásával kapcsolatban

Közel 20 évvel azután, hogy a hidraulikus repesztés bevezetése elkezdte felpörgetni az amerikai olaj- és gázkitermelést, egyre több bizonyíték van arra, hogy összefüggés van az iparág tevékenysége és egy sor egészségügyi probléma között, a gyermekkori rákos megbetegedéstől és az idősek korai halálától kezdve a légzőszervi problémákon át az endokrin zavarokig.

Az amerikai energiavállalatok a 2000-es évek közepe óta a környezetvédők és a közegészségügyért küzdők kereszttüzében állnak. Az ellenállás túlmutat azon az aggodalmon, hogy a földgázból származó kibocsátások hozzájárulnak az éghajlatváltozáshoz. A kritikusok szerint a föld alá egy mérfölddel vagy annál is tovább befecskendezett vegyi anyagok, amelyekkel a palában lévő gáztartalmú repedéseket feltörik, veszélyeztetik a felszín alatti vízkészleteket, beleértve az ivóvizet is.

Az egyre gyakrabban jelentett egészségügyi hatások, rákos megbetegedések, alacsony születési súly, az endokrin rendszer zavarai, orrvérzés, fejfájás, hányinger és súlygyarapodás igen súlyos jelek

– írja cikkében a Yale Environment.

Az Egyesült Államokon kívül az ilyen módszerrel végzett kitermelés biztonságával kapcsolatos aggodalmak miatt Franciaországban, Írországban és Bulgáriában betiltották az alkalmazását. Az iparág ugyanakkor azt állítja, hogy kútfúrásaikat több réteg acélból és betonból építik, ami biztosítja, hogy a vegyi anyagokkal terhelt víz ne tudjon a talajvízbe jutni.

A koalíció azzal is érvel, hogy a tisztább égésű földgáz növekvő használata a szén és a kőolaj helyettesítésével hozzájárul az éghajlatváltozás megfékezéséhez a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése révén. Az iparág védekezését azonban a legújabb kutatások cáfolják. Egy tanulmány szerint a Pennsylvania délnyugati részén a gázkutak közelében élő két és hét év közötti gyermekeknél két-háromszor nagyobb valószínűséggel diagnosztizálnak akut leukémiát.

A tanulmányban közel 2500 olyan gyermeket vizsgáltak, akik 2000 méteres körzetben éltek egy gázkút közelében, és közülük 405-nél diagnosztizáltak ilyen megbetegedést. Azoknál a gyerekeknél, akiknek a születéskori otthona ilyen távolságon belül volt egy kúttól, 1,98-szor nagyobb valószínűséggel alakult ki a betegség, mint azoknál, akiknek nem volt gázkút az otthonuk közelében, állapította meg a tanulmány.

A tanulmány vezető szerzője sürgette a vállalatokat és a szabályozó hatóságokat, hogy fontolják meg a gázkutak és az otthonok közötti távolság növelését, tekintettel arra, hogy a betegek olyan távolságon belül találtak, amely több mint tízszerese a Pennsylvania Környezetvédelmi Minisztériuma által előírt 500 lábnyi minimumnak.

(forrás: e360.yale.edu)

search icon