Újabb indok, amiért fontos játszani a cicákkal

Újabb indok, amiért fontos játszani a cicákkal
Újabb indok, amiért fontos játszani a cicákkal

A Current Biology szaklapban napokban közölt izgalmas tanulmány szerint, a sokunk otthonában doromboló macskák veszélyt jelentenek a biodiverzitásra, ennek megoldása érdekében pedig a kutatók javaslatokat fogalmaztak meg.

Az Amerikai Madárvédelem szerint a macskák jelentik az első számú ember által okozott fenyegetés az Egyesült Államokban és Kanadában a madarakra, illetve az elmúlt időszakban már 63 madár, kisemlős és hüllő kihalásához veztett a vadászatuk.

Az idézett tanulmányban 355 macska 219 délnyugat-angliai otthonban egy 12 hétig tartó programban vett részt. A macskák egyik csoportja a program alatt gabonamentes, magas hústartalmú étrendet követett, a másik csoport pedig napi 5-10 perc extra játékidőt kapott. Emellett puzzle etetőkkel, madárbiztos speciális nyakörvekkel és macskacsengőkkel is próbálkoztak. Minden beavatkozás közül a legsikeresebbnek a magas proteintartalmú étrend bizonyult, mely 36 százalékkal, a játék pedig 25 százalékkal csökkentette a hazavitt zsákmányok számát összehasonlítva a kontrollcsoporttal és a macskák korábbi viselkedésével.

Mivel a húsevés ilyen mértékben csökkenti a macskák vadászatát, kézenfekvő lenne azt az ajánlást megfogalmazni, hogy egyenek több minőségi húst a házikedvencek. Ugyanakkor mivel a húsfogyasztás szorosan összefügg a klímaváltozással, a tanulmány társszerzője Martina Cecchetti, a  University of Exeter doktori hallgatója, arra fókuszál, hogy a közeljövőben feltérképezzék a hús mikrotápanyagait, és húsmentes tápokhoz adják.

(forrás: https://doi.org/10.1016/j.cub.2020.12.044)

A kutatásban részt vevő macskák hasonló felépítésű, egy valódi vadászatot imitáló játékot játszottak minden nap 5-10 percig. A gazdik egy zsinóron lévő tollas játékot mozgattak, amit a cicák kergettek és elkapásuk után pedig egy játékegeret kaptak. A rendszeres mókának köszönhetően a kisemlősök vadászatának aránya ugyan csökkent, ám a madarakat ezután sem kímélték a házikedvencek. A kutatók ezt azzal magyarázzák, hogy a gazdis játékra főképpen este került sor, ami egyébként is az emlősökre való vadászat ideje, viszont madarakat jellemzően reggelente kapják el a macskák.

Hosszú távon az élővilág megóvásában tehát a tápláló ételek és a rendszeres, minőségi játék segíthet a macskás gazdiknak.

(EcoWatch)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon