UNESCO-besorolást nyert el a Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum
UNESCO-besorolást nyert el a Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum

Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) aktuális nigériai ülésén nyilvánosságra hozott listáján húsz új helyszínnel bővült a világ biorezervátumainak listája. Az UNESCO bioszféra-rezervátumai a Föld majdnem hat százalékát foglalják magukban, ezeken a helyeken védik a fajok sokszínűségét, környezeti oktatást és kutatást végeznek, valamint a fenntartható fejlődést támogatják. A 727 biorezervátum közé újonnan került a öt Kárpát-medencei országot összefogó biorezervátum, a Mura–Dráva–Duna bioszféra-rezervátum, mely nagy elismerés Magyarország környezetvédelmi tevékenysége számára is.

Nincs a világon máshol olyan bioszféra-rezervátum, amely öt országot – jelesül Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát és Magyarországot – is érintene

mondta Rácz András, az Agrárminisztérium környezetügyért felelős államtitkára.

A bioszféra-rezervátum kategóriájának megszerzése fellendülést jelenthet az ökoturizmus számára is: egyrészt kitörési pontot jelenthet a nehezebb sorsú régióknak, másrészt aktív kikapcsolódási lehetőségeket kínálhatnak a természet szerelmeseinek.

(Pesti Srácok)

(fotó: Wikimedia)

search icon