Ürge-Vorsatz Diana: ültessünk fákat, amik később élhetővé teszik az otthonunkat
Ürge-Vorsatz Diana: ültessünk fákat, amik később élhetővé teszik az otthonunkat

A klímakutató az InfoRádiónak többek között arról beszélt, hogy egy-két évtizeden belül a mostani extrém hőhullámos időszakokat átlagos nyárnak fogjuk hívni. A szakember szerint azonban számos környezetkímélő, olcsó és hatékony módszer áll a rendelkezésünkre, ha védekezni akarunk a hőség ellen.

A kutató Facebook-oldalán megosztott tanácsai közül a legfontosabb talán az, hogy a térkövezés, a kavicságy-építés és a gyepszőnyeg helyett most kell elültetnünk azokat a fákat, amik később élhetővé teszik az otthonunkat.

Ezzel párhuzamosan legalább ilyen fontos, hogy minél kevesebbet légkondicionáljunk. Ahogy az InfoRádió cikke írja, az erre szolgáló berendezések a működésük során nemcsak kintre fújják a benti meleget, hanem még a gépek által elhasznált energiából felszabaduló hőt is leadják, amitől a városaink még inkább hőkatlanná változnak, ami miatt aztán még többet akarunk légkondicionálni, tekintve, hogy még nagyobb hőmérséklet-különbséget kell áthidalni. Ráadásul a légkondicionáló berendezések rengeteg energiát fogyasztanak, ami nem mellesleg nagyon drága is lesz. Ahogy a kutató felhívja rá a figyelmet, a légkondik által felhasznált áram fosszilis energiából van termelve, ami a kibocsátás révén tovább melegíti az éghajlatot, hozzájárulva a nyári hőhullámok kialakulásához.

A klímakutató tippjei otthonra

Ürge-Vorsatz Diana szerint a hőhullámok elleni védekezésben az első és legfontosabb, hogy – amennyiben biztonságos – éjszakára nyissunk ki minden ablakot, hogy jól átszellőzzön a lakás. Ha megoldható, vegyük le a szúnyoghálókat is, amik gátolhatják a légmozgást. Ezt követően hajnalban, a leghűvösebb időszakban kell becsukni az összes ablakot, hogy a hűvös levegő bent maradhasson a lakásban.

Legalább ilyen lényeges, hogy nappal a meleget próbáljuk kint tartani: a függöny nem elég, az ablakon kívül kell a napsugarakat meggátolni abban, hogy a lakásba érve melegítsenek. Ürge-Vorsatz posztja szerint zsalugáter, redőny, vagy árnyékoló, jobb esetben pedig egy lombos fa árnyéka az, ami megóvhatja a lakást a túlzott felmelegedéstől.

Szintén jó megoldás lehet ha a köves felületeket akár naponta többször is felmossuk, ugyanis a párolgás hűti a levegőt. Épp ezért a beltéri teregetés is segítheti a hőelvonást.

A klímakutató további tippjei az alábbi posztban olvashatók:

search icon