Űrporral fordítanák vissza a globális felmelegedést
Űrporral fordítanák vissza a globális felmelegedést

Egy hatalmas úszó napelempark építésétől kezdve a tehenek tengeri moszattal való etetéséig rengeteg furcsa megoldással álltak elő feltalálók a klímaváltozás elleni küzdelemre. Most egy új kutatás arra a következtetésre jutott, hogy megállíthatnánk a globális felmelegedést, ha holdport lőnénk az űrbe.

A Utahi Egyetem tudósai kiszámolták, hogy több millió tonna holdpor kilövése a légkörbe enyhíthetné a globális felmelegedést. A folyamat gyorsabb lenne, ha a Holdon infrastruktúrát építenének ki. A holdpor kilövése az űrbe a globális felmelegedés megállításának egyik módja, és a kibocsátás csökkentése gyorsabb módszer. De van egyszerűbb módja a klímaváltozás elleni küzdelemnek?

Elképesztő belegondolni, hogy a holdpor hogyan segíthetne lassítani a Föld hőmérsékletének emelkedését

– mondta Scott Kenyon, a tanulmány társszerzője.

A holdpor űrbe lövése leárnyékolná a Földet, a nagy porozitású, pelyhes holdport könnyebb lenne kilőni, mint a földi port, mivel könnyebb a tömege. A tudósokat az egyes bolygókat, például a Szaturnuszt körülvevő gyűrűk ihlették, amikor az új koncepciót kitalálták. A Szaturnusz gyűrűi csillagászati porból állnak, amelyek számunkra azért láthatóak, mert felfogják és visszaverik a fényt. Ha ehhez hasonlóan egy kis mennyiségű porszerű anyagot a Föld és a Nap közötti speciális pályára helyeznénk, és széttörnénk, akkor kis tömeggel sok napfényt tudnánk elzárni.

A terv úgy hangzik, mintha egy sci-fi regényből származna, de ötletnek van néhány komoly logisztikai hátulütője. Ahhoz, hogy a pornak jelentős hatása legyen a globális felmelegedésre, a napsugarak 1-2 százalékát kellene eltakarnia. Ehhez évente nagyjából tízmilliárd kg port kellene kilőni, ami körülbelül 700-szor nagyobb tömeg, mint amennyit az ember valaha is kilőtt az űrbe.

Szerencsére az éghajlatváltozás elleni küzdelemhez nem kell port kilőnünk az űrbe. Csak abba kell hagynunk a fosszilis tüzelőanyagok kiásását és elégetését, ami persze lassabb folyamat, de biztosan sikerrel járna a felmelegedés megállításában.

(Forrás: euronews.com/green)

search icon