Utánajártak, melyek a világ leginkább biciklibarát városai
Utánajártak, melyek a világ leginkább biciklibarát városai

Nem túlzás azt állítani, hogy a kerékpározás egyre népszerűbb közlekedési forma. Ugyanúgy igaz ez Magyarországra, mint a világ többi részére. De vajon mely városokban a legjobb bringázni?

A kerékpározás élményéhez semmi sem fogható. Arról nem is beszélve, hogy a károsanyag-kibocsátás csökkentéséhez is hozzájárul, ha autó helyett a bringát választjuk, így még a környezetet is védjük. Éppen ezért egyre több városban valósulnak meg kerékpárosbarát-fejlesztések – de melyek azok a városok, ahol a legjobb két kerékre pattanni? A Global Bicycle Cities Index erre kereste a választ.

A lista összeállítói 90 várost vizsgáltak meg világszerte, és hat fő paraméter alapján osztályozták azokat: a kerékpárhasználók aránya a lakosságban, az időjárási körülmények, a biztonság (tehát például, hogy mennyi biciklis baleset történik), az infrastruktúra, a kerékpármegosztó lehetőségek, és hogy vannak-e olyan speciális programok, események, mint például az autómentes nap.

Az eredmények azt mutatják, hogy a leginkább kerékpárosbarát-városok Európában vannak – az első tízből kilenc a kontinensünkön található. A lista élén egy holland, német és egy belga település található. Magyar városokat még nem vizsgáltak, jövőre talán ez is változik majd.

10. Hannover, Németország

9. Bréma, Németország

8. Bern, Svájc

7. Hangzhou, Kína

6. Malmö, Svédország

5. Amszterdam, Hollandia

4. Koppenhága, Dánia

3. Antwerpen, Belgium

2. Münster, Németország

1. Utrecht, Hollandia

(Forrás: energiavalasztohirek.hu Kép: pexels.com)

search icon