Vanuatu a Nemzetközi Bíróságtól vár segítséget a klímaváltozás elleni fellépés érdekében
Vanuatu a Nemzetközi Bíróságtól vár segítséget a klímaváltozás elleni fellépés érdekében

Vanuatu, egy csendes-óceáni szigetország arra kéri a Nemzetközi Bíróságot, hogy foglaljon állást a jelenlegi és a jövőbeli generációknak az éghajlatváltozás káros hatásaitól való védelemhez való jogáról. Vanuatu, amelynek mintegy 280 000 lakosa mintegy 80 szigeten él, egyike annak a több mint egy tucat csendes-óceáni szigetországnak, amelyeknek a tengerszint emelkedésével és a rendszeresebben előforduló viharokkal kell szembenézniük.

Válaszul a klímaváltozás okozta katasztrofális mértékű veszteségekre és károkra, amelyekkel ez a kis csendes-óceáni ország szembesül, Vanuatu elismeri, hogy a sebezhető fejlődő országoknak a többoldalú mechanizmusokon belül nyújtott jelenlegi szintű fellépés és támogatás nem elegendő.

olvasható a kormány szombati nyilatkozatában.

Vanuatu közölte, hogy a kezdeményezést az ENSZ Közgyűlésén keresztül nyújtja be. Bár a bíróság tanácsadói véleményei jogilag nem kötelező erejűek, jogi súlyuk és erkölcsi tekintélyük van, tekintve, hogy az ENSZ legfelsőbb bírósága az államok közötti viták rendezésében. Az állásfoglalási a nemzetközi jog fejlődését is befolyásolhatják.

A novemberi skóciai COP26 ENSZ éghajlat-változási tárgyalások előtt Vanuatu “drasztikusan ki fogja terjeszteni diplomáciai és érdekérvényesítő tevékenységét”, hogy koalíciót hozzon létre a csendes-óceáni szigetekkel és más sebezhető nemzetekkel.

Ennek oka többek között, hogy áprilisban a Harold trópusi ciklon sújtotta a sziget, sőt egy másik dél-csendes-óceáni szigetországban, Tongán is lerombolta a turistaközpontokat, ezen kívül egy héten át pusztítást végzett négy szigetországban több mint két tucat ember életét követelte. Pár évvel korábban, 2015-ben pedig a szigetország GDP-jének mintegy 64 százalékát semmisítette meg egyetlen ciklon, közel 450 millió dollár gazdasági veszteséget okozva.

2019-ben Vanuatu jogi lépéseket fontolgatott a több ezer kilométerre lévő nagy szennyezőkkel szemben a tengerek emelkedő hőmérsékletének, az intenzív ciklonoknak és a kiszámíthatatlan időjárási mintáknak a hatásai miatt.

(Aljazeera)

(fotó: flickr – Phillip Capper)

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon