Városok a körforgásos gazdaság küszöbén
Városok a körforgásos gazdaság küszöbén

Az Ellen MacArthur Alapítvány világszerte együttműködik a városokkal, hogy segítse őket a körforgásos gazdaság előmozdításában saját joghatóságuk területén. Sarah O’Carroll, a városok program vezetője (Institutions, Governments & Cities) az Ellen MacArthur Alapítványnál, ezt a munkát ismerteti, kiemelve, hogy mi történik London és New York városaiban. Elmondja, hogy szerinte a világ nem engedheti meg magának, hogy ne fektessen be a körforgásos modellre való átállásba. Rávilágít arra is, hogy mi a kulcsa az univerzális stratégiák kidolgozásának, amelyek a világ bármely részén alkalmazhatók.

Körülbelül 50 olyan várossal állunk kapcsolatban szerte a világon, amelyek vezető szerepet játszanak a körforgásos gazdaság előmozdításában. És kapcsolatban állunk különböző körforgásos gazdaságpolitikai szervezetekkel, agytrösztökkel, nemzetközi intézményekkel és városhálózati szervezetekkel. Ezek közé tartozik az ICLEI (Local Governments for Sustainability), egy nemzetközi nem kormányzati szervezet, amely technikai segítséget nyújt a helyi önkormányzatoknak fenntarthatósági céljaik eléréséhez; valamint a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD), egy kormányközi szervezet, amely gazdaságpolitikai vonatkozású munkát végez – hogy csak néhányat említsünk – mondta Sarah O’Carroll.

A körforgásos gazdaságra való áttérésnek természetesen költségei is vannak. Annak érdekében, hogy ez az átállás megfizethetőbb legyen a városi önkormányzatok számára, a körforgásos gazdaság menetrendjét be kell, hogy építsék be a meglévő napirendekbe, politikai prioritásokba és programokba. Ehhez nyújt segítséget az Ellen MacArthur Alapítvány.

Amikor a 15 város mindegyikével találkozunk és tanácsot adunk, akkor az 50 város és nagyjából 20 szervezet és intézmény munkájából összegyűjtött gazdag tudásanyagot hozzuk magunkkal. Azáltal, hogy kapcsolatban maradunk más, e téren mélyen érintett szakértőkkel, képesek vagyunk a legújabb gondolkodásmódot és gondolatvezetést átadni.

A teljes interjút itt olvashatjátok.

Forrás (waste360.com)

search icon