Városok a környezetvédelmi technológia élén – Podcast ajánló
Városok a környezetvédelmi technológia élén – Podcast ajánló

Az emberiség karbonkibocsátása közeledik ahhoz a mértékhez, amit hagyományos technológiákkal már nem semlegesíthetünk. Az új klímatechnológiák így kulcsfontosságúak lesznek a következő évtizedekben. Néhány város élen jár a fenntarthatósági innovációk terén. A radiocafén futó Fintech Világa – Zöld Pénzügyi Percek legújabb részében Bátorfi Botond, a Peak tanácsadója és Nyul Zsuzsa műsorvezető a klímatechnológia európai fővárosairól beszélgettek.

Minden szempontból megéri klímatechnológiába fektetni

A klímatechnológia, azaz a klímaváltozás elleni küzdelmet és az ahhoz való alkalmazkodást innovációval segítő technológiai vállalatok, startupok és fintechek fontos szerepet játszanak a következő évek gazdasági és társadalmi fejlődésében. Ezt mutatja, hogy a klímavédelmi fintech cégek tavaly rekordot döntöttek. 2,9 milliárd dollárnyi befektetést szereztek, ami 141 százalékos növekedést jelentett az előző évhez képest. Az európai startupok különösen jól teljesítettek, 1,4-szer több befektetést kaptak, mint egyesült államokbeli versenytársaik. A klímatechnológiai cégekhez érkező tőke mennyisége folyamatosan növekszik, a befektetők egyre nagyobb bizalmat szavaznak a szektornak, legyen szó elektromos autógyártásról, napelem gyártókról, ESG értékelési ügynökségről, vagy fenntartható e-kereskedelmi piactérről.

A klímatechnológia jelentősége természetesen túlmutat a gazdasági szerepén. Kulcsfontosságú az emberiség jövőjének alakulása szempontjából is. Ahogyan egy korábbi adásban is elhangzott, 2030-ra 62 milliárd tonnára emelkedik az emberiség által a légkörbe juttatott üvegházhatású gázok mennyisége. Ennek a mennyiségnek viszont csupán 60%-át tudjuk majd ellensúlyozni a már rendelkezésre álló technológiák segítségével. A maradék 40%-ot új technológiáknak kell majd kompenzálniuk.

Egyes városok jobban teljesítenek

Néhány városban kimagasló a klímatechnológiai cégek sikere. Ha meg tudjuk határozni, hogy mi a közös bennük, talán pontosabban azonosíthatóak a siker receptjének hozzávalói is. Európában öt klímainnovációs hotspot található jelenleg, ezek: Párizs, Stockholm, London, Zürich és a horvátországi Sveta Nedelja. A rangsor a 2022-es iparági startupok tőkebevonásai alapján alakult ki.

A Fintech Világa – Zöld pénzügyi percek legújabb adásában az klímatechnológia európai központjait és a legmeghatározóbb európai klímatechnológiai vállalatokat mutatta be a szakértő. A műsorból kiderül az is, hogy mi a toplistás városok sikerének nyitja, és hogyan támogathatnák a kormányzatok a klímatechnológiai fejlődést. (fintech.hu)

search icon