Vásárlási útmutató a környezettudatos borokhoz

Vásárlási útmutató a környezettudatos borokhoz
Vásárlási útmutató a környezettudatos borokhoz

Az elmúlt évtizedekben a fogyasztók egyre tudatosabban figyelnek arra, hogy helyi, fenntartható élelmiszereket vásároljanak. A borkultúrában azonban annyira nem foglalkozunk ezzel, holott a környezeti hatása ennek a területnek is jelentős.

Franciaországban például a bortermelés a mezőgazdasági területek mindössze 3%-át teszi ki, az ország növényvédőszer-használatának 20%-a mégis a szőlőültetvényeken történik. Az üvegházhatású gázokat a szüreti gépek bocsátják ki, a sok borász által alkalmazott alkoholos erjesztési folyamat melléktermékeként pedig szén-dioxid keletkezik.

A főbb, elismert borcímkék, amelyekre érdemes odafigyelni:

Bio

Az egyéb élelmiszerekhez hasonlóan a bio borászatok sem használnak szintetikus műtrágyát, növényvédő szereket vagy rovarirtókat a földjeiken. A borkészítési folyamatok organikusak, nem alkalmaznak a természetben nem előforduló szulfitokat a bor tartósításához, és csak minősített bioélesztőt használnak az erjesztéshez. Ez a hivatalos címke széles körben elismert a gazdaságok szigorú tanúsítási eljárása miatt, és megbízható mutatója a borászatokon belül alkalmazott gyakorlatoknak.

Természetes

A meghatározás szerint a természetes borok elkészítésénél a lehető legkevesebb adalékanyagot, vegyi anyagot és technológiai folyamatot használják. A természetes bor a legtisztább formában kizárólag erjesztett szőlőléből készül, ellentétben a hagyományos borokkal, amelyek gyakran tartalmaznak hozzáadott cukrot, színezéket, stabilizátorokat, sőt állati eredetű adalékanyagokat. Bár nem feltétlenül bio- vagy biodinamikus szőlőből készülnek, sok természetes borász hasonló szabványokat követ, és nem használ vegyszereket. Egy magyar borászat természetes módszereiről bővebben ebben a cikkben olvashatsz.

Fenntartható

A „fenntartható” bor egyfajta gyűjtőfogalom, amely alatt többféle minősítés található. A fenntartható borászatok általában csökkentik a hulladék és az üvegházhatású gázok kibocsátását, miközben takarékoskodnak a vízzel, de a választott gyakorlatok a gazdákra vannak bízva. A szempontok között szerepelnek a munkavállalói jogok is.

Hogyan lehet tehát felismerni a valóban környezettudatos borokat?

Sok borszaküzletben külön részleg van a környezettudatos boroknak, ami jó kiindulópont. A tanúsítvány megszerzése azonban gyakran hosszadalmas, költséges és bonyolult folyamat. Érdemes utána olvasni a borászatoknak, mert egyes szőlőbirtokok nem biztos, hogy rendelkeznek elegendő idővel vagy erőforrással ehhez, de ettől függetlenül ugyanazokat az előírásokat követik, mint azok, amelyek tanúsítvánnyal rendelkeznek.

Forrás (ecowatch)

search icon