Veszélyben a madagaszkári makik
Veszélyben a madagaszkári makik

A German Primate Center (német nonprofit független kutatóintézet) kutatói a Zürichi Egyetem munkatársaival együtt madagaszkári adatok elemzése során megállapították, hogy az éghajlatváltozás destabilizálja az egérmakik populációját, és növeli a kihalásuk kockázatát. 

Az egérmakik Madagaszkár erdeiben élnek és magas szaporodási rátával rendelkeznek. Az utódók általában az 5 hónapig tartó esős évszak idején születnek. A klímaváltozás következtében az esős évszak szárazabbá, a száraz évszak pedig melegebbé vált és ez csak rosszabb lesz. A kérdés az, hogy képesek-e a makik alkalmazkodni a klímaváltozáshoz? 

Az éghajlatváltozás hatásait eddig többnyire hosszú életű, alacsony szaporodási rátával rendelkező fajokon vizsgálták, mivel a magas szaporodási rátával rendelkező kistestű emlősök általában jól alkalmazkodnak a változó környezeti feltételekhez. Mindazonáltal a jelenlegi kutatás azt bizonyítja, hogy az ilyen mértékű éghajlatváltozás már ezen fajok jövőbeli populációsűrűségére is kihatással van, mely növeli kihalásuk kockázat.

(Forrás: enn.com)

search icon