Veszélyeztetett faj lett a koala
Veszélyeztetett faj lett a koala

Hivatalosan is veszélyeztetettnek nyilvánította az ausztrál kormány a koalákat, miután az elmúlt években különböző természeti katasztrófák nyomán jelentősen zsugorodott az élőhelyük és megcsappant a számuk.

Még a múlt hónapban számoltunk be arról, hogy a szigetország kormánya nagyszabású programot indít a koalák megmentésére. A héten Sussan Ley környezetvédelmi miniszter elfogadta a veszélyeztetett fajokkal foglalkozó tudományos tanács ajánlását, miszerint a koala természetvédelmi státuszát is meg kell változtatni.

2012 óta a faj a sebezhető kategóriába volt sorolva, ám azóta az egymást követő kormányok nem tudtak érdemeben változtatni a koalák helyzetén. A természetvédelmi csoportok egyébként régóta érveltek már a

A koala, amely egy évtizede még nem szerepelt semmilyen hasonló listán, mára a veszélyeztetett fajok között van Ausztrália keleti partján. Ez megdöbbentően gyors hanyatlás, főleg hogy egy ikonikus állatról van szó.

–mondta Dermot O’Gorman, a WWF Australia vezérigazgatója

A környezetvédelmi miniszter szerint elsősorban a keleti területeken, Queensland és Új-Dél-Wales államokban kell javítani a koalapopulációk természetvédelmi helyzetét.

A helyi WWF-et vezető O’Gorman szerint még van idő megmenteni a fajt, de ahhoz erősebb törvényekre és a földtulajdonosok számára ösztönzőkre van szükség. Mindenesetre a listára kerüléssel a koalákat mostantól hatékonyabban védik majd a környezetvédelmi jogszabályok, mint eddig. (Guardian)

search icon