Vigyázzunk a magyar erdőkre is
Vigyázzunk a magyar erdőkre is

A magyar kormánya forrást biztosít arra, hogy az Agrárminisztérium, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal együttműködve megtisztítsa az állami erdőgazdaságok erdőterületeit és a nemzeti park igazgatóságok területeit az illegálisan lerakott hulladéktól. A „Tisztítsuk meg az Országot” program pilot projektje sikeresen lezárult. A pilot során a Pilisi Parkerdő több, mint 3 hektáros erdőfoltját az erdőgazdaság munkatársai, közfoglalkoztatottakkal karöltve egy hét alatt 170 köbméter illegális hulladéktól tisztították meg.

Szentpéteri Sándor, erdőkért felelős helyettes államtitkár a program pilot projektjének záró eseményén elmondta, hogy az állami erdőgazdaságok felmérték a főként erdők szélén található illegálisan lerakott hulladék mennyiségét, ami megközelítette a 50 ezer köbmétert. Az összegyűjtésnek, elszállításnak és az elhelyezésnek a költsége pedig több, mint 1,5 milliárd forint. A legtöbb illegálisan lerakott szemét a főváros környéki parkerdőkben található.

Szentpéteri azt is hangsúlyozta, ahhoz, hogy egy tiszta országban élhessünk két eszköz lehet a segítségünkre: a szemléletformálás, és a megelőzés. Utóbbi célt szolgálja a „Hulladék Radar” nevű, ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is. Az erdők és nemzeti parkok megtisztítása szervesen kapcsolódik az agrártárca Országfásítási Programjához is. Az emberi terhelés csökkentése, a hulladék elszállítása jelentősen hozzájárul az egészséges erdők fenntartásához, nagymértékben javítja az ország környezeti állapotát. Az erdőjárók pedig azzal tudnak leginkább hozzájárulni az egészséges erdő fenntartásához, ha hazaviszik a természetjárás közben keletkezett szemetet.

(kormany.hu)

search icon