Íme a világ legmagasabb zöldségtermesztő felhőkarcolója
Íme a világ legmagasabb zöldségtermesztő felhőkarcolója

A Kínában található épületben szabályozott légkörben és csaknem teljesen automatikusan zajlik a termelés.

Az scmp hírportál érdekes beszámolót közölt egy különleges kínai beltéri farm megnyitásáról. Világszerte egyre több beltéri zöldségtermesztő farmot építenek, mivel azok a legjobb helykihasználást és a külső tényezők káros hatása elleni maximális védettséget biztosítják, és nem utolsósorban a városlakók lakhelyéhez közel viszik a naponta fogyasztott friss termékeket.

Hazánkban is kiemelt figyelem és támogatás övezi a magyar agráriumot. A Planet Budapest 2023 fenntarthatósági expón a hazai zöldségtermesztés a fő témák közé tartozott. A rendezvényen a hazai mezőgazdaság számos neves képviselője vett részt, értékes előadásokat és innovatív megoldásokat prezentálva az érdeklődők számára.

Kiemelkedő létesítménynek számít a világ első „zöldségtermesztő felhőkarcolója”, amelyet a közelmúltban Kína Szecsuan tartományában építettek fel, és amelynek húsz emeletén, szabályozott légkörben és csaknem teljesen automatikusan működő zöldségtermesztés van berendezve.

Fotó: CMG

Kína legfelső vezetőinek meghirdetett célja az élelmiszer-ellátás maximális biztosítása, amelyhez következetesen ragaszkodnak. Ennek érdekében nagy hangsúlyt helyeznek a zárt téri és több szintes termelő egységek kiépítésére, elsősorban a fent említett előnyök kihasználására törekedve.

Ennek szellemében született meg – részben a több emeletes sertésólak mintájára – a Szecsuan tartományi székhelyén, Csengdu városában a „felhőkarcoló”, ami többek között 35 napos ciklusban szállítja a friss salátát a kínai piacokra, valamint több más zöldségfélét és humán étkezést szolgáló gombát is termeszt.

(Agroinform/scmp)

search icon