Visszatérőben vannak a minőségi ruhadarabok
Visszatérőben vannak a minőségi ruhadarabok

Évtizedekig a műanyag alapanyagú ruhák árasztják el a boltokat, azonban a trend fordulóban van. Egy közel 100 éve működő ruhatisztító szalon tapasztalatai szerint egyre több a jó minőségű, tartós, finom anyagokból készült ruhadarab. Ezek egy része ráadásul secondhand, azaz nem újonnan, hanem használtan jutottak hozzájuk jelenlegi tulajdonosaik.

A tapasztalat azt mutatja, hogy elsősorban a fiatalok körében már abszolút meghatározó tendencia, hogy ha már vásárolnak, akkor előszeretettel választanak ruhákat másodkézből, használt ruha-, illetve vintage üzletekben.

Egyre inkább látjuk, hogy terjed az a szemlélet: egy legyen valamiből, de az legyen szép, és inkább örök darabokat vesznek meg.

–mondta Tichy Ildikó, a Tichy Tisztítószalon vezetője

Persze bizonyos szempontból nézve a szintetikus alapanyagok sem feltétlenül rosszak, melyek gyártása évtizedek óta dübörög. Ezek az anyagok a szálszerkezetből adódóan nem szívják be annyira a szennyeződéseket. A foltokat viszont könnyebb, gyorsabb, egyszerűbb már otthoni körülmények között is tisztítani, ezekhez nincs szükség vegytisztítóra csak egy mosógépre.

Mégis egyre többen választanak hagyományos anyagokból készült darabokat. „Egyre jellemzőbb, hogy a fiatalok előszedik a régi ruhákat. Egyfelől a nagymama blézerét, vagy éppen a békebeli darabokat – teszi hozzá Tichy Ildikó.

Érdekesség, hogy a tisztítóban egyre többször lehet találkozni az egészségtudatos életmód nyomaival a ruhákon. Ahogy mondják, a saláta-fogyasztás miatt a ruhákon rengeteg olívaolaj és balzsamecet foltot találnak, melyeket ráadásul nehéz is kitisztítani. (hvg)

search icon