Visszatért a párizsi klímaegyezményhez az USA

Visszatért a párizsi klímaegyezményhez az USA
Visszatért a párizsi klímaegyezményhez az USA

Beiktatását követően Joe Biden, az Egyesült Államok új elnöke, ígéretéhez híven visszaléptette országát a párizsi klímaegyezménybe, és azonnal leállította egy olajvezeték építését is.

A 2015-ös párizsi klímaegyezményből, melyet akkor 195 ország írt alá, 2019-ben kiléptette az Egyesült Államokat az egyezményt folyamatosan ellenző és a klímaszkeptikusok táborát erősítő akkori elnök, Donald Trump.

A most leköszönt elnöknek nem ez volt az egyetlen környezetvédelmileg aggályos lépése, számos környezetvédelmi szabályozáson is enyhített illetve néhány hete például engedélyezte az olajkitermelést egy alaszkai természetvédelmi területen.

Az új elnök ezzel szemben már a kampányban kiállt a környezetvédelem és a klímacélok mellett, és megígérte, hogy megválasztása esetén visszavezeti országát a párizsi klímaegyezménybe. Erre nem is kellett sokat várni, a beiktatása utáni első rendeletei egyikeként a visszalépésről hozott döntést.

Arra készülünk, hogy úgy vegyük fel a harcot a klímaváltozással szemben, ahogy eddig még nem tettük.

-monda Biden a rendelet aláírása után

A világ számos vezető politikusa üdvözölte a lépést, amely a szén-dioxid-kibocsátás tíz éven belüli 40-50 százalékos csökkentésének pályájára állítja az Egyesült Államokat.

Biden ezen felül leállíttatta a Keystone XL nevű kőolaj- és földgáz vezetés építését, amely az Egyesült Államok és Kanada között épült, és moratóriumot rendelt el az Alaszkai Természetvédelmi Rezervátum területén nemrég engedélyezett kőolaj- és földgázkitermelési fejlesztésekre is.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

(MTI/index)

search icon