Szuga Josihide: Japán 2050-re karbonsemlegessé válik
Szuga Josihide: Japán 2050-re karbonsemlegessé válik

Hivatalba lépése óta ma először szólalt fel a parlamentben, Szuga Josihide, japán miniszterelnök, és kijelentette, hogy Japán 2050-re karbonsemlegessé válik.

Az éghajlatváltozásra adott válaszok többé nem korlátozzák a gazdasági növekedést. Meg kell változtatnunk a gondolkodásunkat ahhoz, hogy a klímaváltozás ellen az ipar és a gazdaság területén tett határozott intézkedések növekedéseket eredményezhessenek. Kijelentem, hogy egy dekarbonizált társadalom megteremtésére törekszünk.

Szuga, aki szeptember közepén váltotta fel Abe Sindzót, nem részletezte, hogy Japán hogyan csökkenti a szén-dioxid-kibocsátást nullára, de prioritásként tekint a megújuló energiára és a nukleáris energia biztonságra is. Emellett ígéretet tett, hogy felgyorsítja a kulcsfontosságú technológiák, mint például a következő generációs napelemek és a szén-dioxid-újrahasznosítás kapcsán a kutatási és fejlesztési folyamatokat, és alapjaiban változtatja meg széntüzelésű energia használatát.

A Greenpeace üdvözölte a bejelentést, ugyanakkor a nukleáris energiával szemben foglalt állást, mert szerintük annak magas radioaktív kockázata miatt nincs helye egy zöld és fenntartható jövőben.

(guardian.com)

search icon