Zöld pénzügyi rendezvények Budapesten
Zöld pénzügyi rendezvények Budapesten

Ma tartotta az MNB a környezeti fenntarthatósággal kapcsolatos szakmai rendezvényét, a Közép-Európai Zöld Pénzügyi Konferenciát az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bankkal (EBRD) együttműködésben. A rendezvény közép-európai fókuszú, így a hazai résztvevők (bankok, alapkezelők, biztosítók és egyéb pénzügyi szervezetek, tőzsdei kibocsátók, szabályozó szervek, civil szervezetek, kutatók) mellett a környező országok képviselői is jelen voltak. Az esemény a COVID-19 járvány miatt online került megrendezésre.

Az idei évben az előadások, beszélgetések az alábbi két témakört érintették:

  • A klímaváltozás negatív hitel- és piaci kockázati hatásainak számszerűsítésének innovatív módszerei,
  • COVID-járványból való zöld kilábalás kapcsán – a megújuló energiatermelés és az energiahatékonysági beruházások finanszírozása.

A megnyitón Kandrács Csaba, az MNB Pénzügyi szervezetek felügyeletéért és fogyasztóvédelemért felelős alelnöke elmondta, hogy a fenntartható gazdaság megteremtéséhez minden pénzügyi intézménynek hozzá kell járulnia. A jegybankoknak pedig támogatniuk kell, hogy a szektor üzleti döntéseibe a környezeti kockázatok beépülhessenek.

Áder János köztársasági elnök, a konferencia fővédnöke szemléletváltást sürgetett, és kijelentette: minden jövőbeni gazdasági tevékenységbe be kell számítani a természeti erőforrások megóvásának költségét.

A konferencia társeseményét az MNB és a Budapesti Corvinus Egyetem közösen szervezte és programja szorosan kapcsolódik a mai kérdésfeltevésekhez. A holnapi Green Finance Conference fő témáját a karbonsemleges gazdaságra való átállás pénzügyi és egyéb kihívásai szolgáltatják majd.

(webradio.hu)

(foto: uni.corvinus.hu)

search icon