Zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont alakult a győri egyetemen
Zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont alakult a győri egyetemen

Megalakult a Greenology zöldinnovációs fenntarthatósági tudásközpont hétfőn a győri Széchenyi István Egyetemen, amelynek célja, hogy segítse a gazdaságot a zöld, innovatív és fenntartható átállásban.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a szakmai konferenciával egybekötött megnyitón kiemelte, hogy a GDP 6-7 százalékát adja az építésgazdaság, az ágazat termelése 2019-ben 4430 milliárd forint volt. A közberuházások évente átlagosan kétezermilliárd forintot tesznek ki, a hivatalosan bejelentett foglalkoztatottak 7-8 százalékát az építőipar alkalmazza – tette hozzá.

Magyarország beruházási rátája 2017 és 2020 átlagában a negyedik legmagasabb volt az Európai Unióban GDP-arányosan, a beruházások meghatározó részét építmény és gépberuházások adták – mondta. Hozzátette, hogy az építmények közül a lakásépítésekben elmaradtunk az EU átlagától, de az egyéb építmények esetében jelentősen meghaladta az ország az átlagot. Palkovics László beszélt arról is, hogy tavaly a legnagyobb beruházó ágazatban, a feldolgozóiparban a gépi beruházások 5,5 százalékkal csökkentek, de az építési beruházások 6,3 százalékkal növekedtek.

Palkovics László kitért arra is, hogy a koronavírus-járványt követően a felívelés időszakát a kormány arra használja, hogy egy egyszerűsített szabályozási környezetben ösztönözze a hazai hozzáadott érték részarányának növelését a termelékenység tartós növekedéséhez, valamint a minőségi és fenntartható épített környezethez vezető innovációkat, amelyek által megerősödik a hazai építő- és építésipar. A miniszter három stratégiai beavatkozási irányt jelölt meg: az építéságazati fejlesztéseket, az alap- és építőanyag, valamint építésitermék-gyártás és kereskedelem fejlesztését, végül az ágazati kompetencia- és kapacitásfejlesztést. Utóbbinál hangsúlyos szerepet kap a szakképzési rendszer átalakítása, az iparági felsőoktatás korszerűsítése, az innovációk és innovációs projektek ösztönzése és támogatása, valamint a szakemberhiány megoldása – mondta Palkovics László miniszter.

A Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközpontnak a győri egyetem megfelelő környezetet kínál, a minisztérium pedig anyagi forrással támogatja a tudásközpont munkáját.

Boros Anita, a tudásközpont vezetője elmondta, hogy a központ első kutatásában – amelyben közel negyven kutató vesz részt – felmérik hazai és nemzetközi szinten is azokat az építőipari újításokat, amelyek integrálhatók lehetnek a hazai építőiparba. A kutatásban zöld átépítésekkel és felújításokkal, a készházak energiahatékony megoldásaival, innovatív építési alapanyagokkal és technológiai megoldásokkal, valamint építési és bontási alapanyagok újrahasznosításával foglalkoznak.

Kiemelte, hogy a központ célja az, hogy megszólítsa, közös gondolkodásra ösztönözze az ágazat szereplőit és összekapcsolja az egyetemi, tudományos és vállalati tudást a gazdaság fejlesztése érdekében.

A szakmai konferencián megalakult a Zöld Építésgazdasági Innovációs Piactér is, miután Boros Anita együttműködési megállapodást kötött Ritter Mariannával, a Tungsram-Ilex Innovációs Piactér szakmai vezetőjével. A piactér célja, hogy összekapcsolja az innovációban résztvevő és érdekelt kis- és közepes vállalkozásokat a nagyvállalatokkal és az oktatási intézményekkel, hogy az elgondolásokból valódi innováció jöhessen létre.

(Forrás: MTI)

search icon