Zöldítheted az otthonodat a konyhai maradékból is!
Zöldítheted az otthonodat a konyhai maradékból is!

Nem kell dísznövényeket vásárolnunk, elég, ha újrahasznosítjuk a konyhai hulladékunkat. Több növényt is érdemes lehet megmenteni a kukától, lássuk, melyek azok a hulladékok, melyeket érdemes gyökereztetni!

Kezdésként hajtassunk valamilyen hagymafélét, ugyanis ezek azok, melyeknek a maradékai szinte biztosan gyökeret eresztenek. Előfordulhat, hogy a boltokban kapható egy-egy öregebb példány megmakacsolja magát, de még a kezdő kertészpalánták is sikert érhetnek el az új- vagy a póréhagymával. Előbbit ráadásul csokorban árulják, így rögtön több darabbal is kísérletezhetünk.

Egy-két hét után már láthatóak lesznek az új gyökerek, emellett a hagymaszár felső része is nőni kezd, sötétzöld hajtásként terem „újra” a növény. Két hét után már sor kerülhet a földbe ültetésre, ahol a tápanyagban dús talajban tovább fejlődhet és nőhet a hagyma, amely a kukában landolt volna

– írta cikkében Jasinka Ádám a life.hu életmód rovatában.

Ha gyökereztetésről van szó, talán csak keveseknek jut eszébe a csodazöldségként is emlegetett cékla, ám ezt a növényt is életben lehet tartani egy kis odafigyeléssel. A hajtatáshoz a növény tetejére lesz szükségünk, ugyanis ebből bújnak majd elő az új hajtások, a vörös-zöld színben pompázó, ízletes levelek.

Az eljárás hasonló a hagymánál alkalmazotthoz, ugyanis a fel nem használt és el nem fogyasztott részt, jelen esetben a zöldség tetejét fogjuk megmenteni. Ehhez olyan növényre van szükségünk, amelynek meghagyták a leveleit, vagy egy részét a szárnak.

Sokan azt tanácsolják, hogy ne essünk kétségbe, ha egy-két hét alatt semmi sem történik, és nem jelennek meg a gyökerek. Várjunk még egy kicsit, ugyanis akár egy hónapra is szüksége lehet az csonknak arra, hogy gyökeret eresszen.

(Forrás: life.hu)

search icon