Zümmög, szívja a vérünket, és még csak nem is idevalósi!

Zümmög, szívja a vérünket, és még csak nem is idevalósi!
Zümmög, szívja a vérünket, és még csak nem is idevalósi!

Az emberben zsigeri reakciót vált ki, amikor meghallja a szúnyogok zümmögését. Hiába hessegetjük el őket, ezrével jönnek vissza. És van köztük olyan, akinek itt sem kéne lennie!

Érdekesség, hogy a szarvasok a bagócslégy hangjától is futásnak erednek, mi emberek pedig hasonlóképp érzünk, ha meghalljuk lefekvés után, hogy a szobában van még egy kis helikopter, ami zümmögésével zsigeri haragot vált ki belőlünk. Persze a villany felkapcsolásakor köddé válik, de aztán folytatja a borzalmas zenebonát. Bele sem gondolnánk, hogy hány szúnyogfaj keseríti meg mindennapjainkat, pedig ez a szám elképesztő!

Gondoltad volna, hogy Magyarországon az őshonos szúnyogfajok száma 50 körül van? A cikk megírásáig mi sem. Ehhez képest szinte elhanyagolható az idegen vidékről származó, ide hurcolt szúnyogok száma. Ez nemcsak azért probléma, mert hárommal több faj dolgozik azon, hogy tönkretegye a strandolásunkat, hanem azért is, mert előszeretettel terjesztenek ritka és nem is ide való betegségeket. A szúnyogmonitor, amely már ötödik éve vizsgálja őket, eddig a japán bozótszúnyogot, a koreai szúnyogot és az ázsiai tigrisszúnyogot dokumentálta lakossági bejelentések alapján.

Már nemcsak a hazai 50 szúnyogfajjal kell megküzdenünk, hanem idegenhonos rokonaikkal is.
Kép: Canva

Itthon egyébként az egyik leggyakoribb a dalos szúnyog, amelynek egyedei különféle állóvizekben, de még kint hagyott vödrökben, esővízgyűjtő hordókban is előszeretettel „költenek”. Számuk ezért közelít a végtelenhez. Maga a dalos szúnyog madarakra specializálódott, egyik alfaja viszont az emlősökre, így ránk is. A nyugat-nílusi láz terjesztésében ennek a fajnak nagy szerepe van.

search icon