Zümmögés a konyhában
Zümmögés a konyhában

Rúzsa Magdi és Vida József szakácskönyve, a Zümmögés a konyhában …és végy egy kanál mézet!  ezüstérmet kapott az idei Méhészeti Világkongresszuson, Várszegi Adél Zümmögés erdő-mezőn című, óvodásoknak szóló mesekönyve pedig bronzérmet nyert a Méhészeti Ismeretek – Gyermekeknek szóló könyvek szekciójában. Mindkét kiadvány a Tehetsz méh többet! program keretében készült – írja a hellovidek.hu

A Tehetsz méh többet! komplex fenntarthatósági kampány célja, hogy felhívja a figyelmet az élelmiszer-termelésben kulcsszerepet játszó beporzók ökológiai fontosságára, javítsa a mintegy húszezer család megélhetését biztosító méhészeti ágazat helyzetét, illetve ösztönözze a hazai mézfogyasztást, és ezáltal segítse egészségünk védelmét. A programot 2020-ban indította el a Takarékbank, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület, a Pressinform PR-ügynökség és a Pannon Értéktár pedig megtervezte és bonyolítja.

A projekt nemcsak a klasszikus módszereket és eszközöket – edukációs kiadványok, interaktív kiállítás, médiaesemények szervezése – használ, hanem egyes kiemelt társadalmi csoportokhoz külön is szól. Erre példa az óvodásoknak készült mesekönyv a hozzá tartozó színezőfüzetekkel vagy az a hazai piacról eddig hiányzó, fenntartható fejlődést támogató lakossági bankszámlacsomag, amelynél a kártyás vásárlások összegének kéttized százalékát automatikusan a méhészek támogatására fordítja a bank.

A kampány a Nemzetközi PR Szövetség 2021-es regionális versenyén első helyezést ért el az éghajlatváltozás és hatásai elleni sürgős fellépés támogatása kategóriában, emellett az év négy legjobb kelet-európai kommunikációs programja közé is beválasztották.

(Noha a méhészektől kevesebb mint 2000 forintért veszik át, az akácméz kilója ma 6-8000 forint a boltokban, és az ár folyamatosan emelkedik, csak tavaly óta több mint húsz százalékot. Ennek oka elsősorban az időjárásban keresendő. Az enyhe tél és a kései fagyok megnehezítették a méhek dolgát, amin az aszályos nyár tovább rontott. Szóval, ha valaki mézet venne, legokosabban teszi, ha közvetlenül termelőtől, termelői piacokon szerzi be.)

search icon