1 millió aláírás a méhek védelmében
1 millió aláírás a méhek védelmében

AMentsük meg a méheket és a gazdákat” európai polgári kezdeményezés teljesítette az 1 millió érvényes aláírásra vonatkozó mérföldkövet.  

A 27 EU tagállam hatóságai által kiadott igazolások összegzése alapján az Európai Bizottság sikeresnek nyilvánította a beporzók védelmét célzó európai polgári kezdeményezést. Az 1,1 millió kezdeményezést támogató polgár a szintetikus növényvédőszerek teljes kivezetését és a természetes élőhelyek helyreállítását követeli a mezőgazdasági területeken. A következő hónapokban a kezdeményezés főszervezői találkoznak az Európai Bizottsággal, majd 3 hónapon belül az Európai Parlament is megvitatja az európai polgári kezdeményezés főbb követeléseit.  

A „Mentsük meg a méheket és a gazdákat!” európai polgári kezdeményezés fő követelései:  

  • a szintetikus növényvédőszerek európai felhasználásának 80%-os csökkentése 2030-ig és használatuk teljes felszámolása 2035-re,  
  • intézkedések a biológiai sokféleség helyreállítására a mezőgazdasági területeken, továbbá  
  • jelentős támogatás biztosítása a gazdák számára az agroökológiára történő átálláshoz.  

Egy európai polgári kezdeményezés érvényességének az 1 millió aláírás mellett az is feltétele, hogy legalább hét országból összejöjjön egy bizonyos számú, lakosságarányos aláírás. Magyarország esetén ezért minimum 15 750 aláírásra volt szükség, amelyet több mint 31%-kal sikerült meghaladni, összesen 20 705 érvényes magyar aláírással.  

Örülünk, hogy Magyarország is érdemben hozzájárult a kezdeményezés sikerességéhez  

– tette hozzá Fidrich Róbert, a Magyar Természetvédők Szövetségének programvezetője. 

(Magyar Természetvédők Szövetsége)  

search icon