1000 éves véres hagyomány miatt ölik a delfineket a Feröer-szigeteken
1000 éves véres hagyomány miatt ölik a delfineket a Feröer-szigeteken

A Dán Királysághoz tartozó szigeteken a helyi élelmiszer-ellátás részét képezi a delfinek leölése. A legutóbbi alkalommal, a hétvégén 1400 gömbölyűfejű-delfint mészároltak le.

A feröeri nyelven grindadrápnak nevezett esemény hosszú ideje hatalmas vitákat vált ki, még a delfinvadászok feröeri egyesületének egykori elnöke is túlzónak találja az állatok ilyen mértékű leölését.

Az egyesület jelenlegi elnöke is aggódik, mert a delfingyilkosság rossz fényt vet a szigetek hírnevére. Ennek kapcsán felvetődött, hogy az évezredes hagyománnyal, mely az általunk is bemutatott Seaspiracy című filmben is szerepelt, leszámolnak a helyiek.

A vadászat értelmetlen és a szemtanúk szerint hatalmas szenvedéssel jár az állatok számára. Itt átléptek egy határt, és a vadászat egy új dimenzióját nyitották meg.

– írta a történtekre reagálva az OceanCare tengervédelmi szervezet

Ennek ellenére a mostani volt a valaha a legtöbb delfin leölésével járó vadászat. Az esemény során az állatokat hajókkal és csónakokkal egy öbölbe hajtják, majd elkezdik lemészárlásukat, miközben a tenger vize vörössé válik az állatok vérétől. Az delfinek húsát ezután szétosztják a résztvevők között. (MTI)

search icon