20 év alatt ellensúlyozná a múltbéli karbonkibocsátását a VELUX

20 év alatt ellensúlyozná a múltbéli karbonkibocsátását a VELUX
20 év alatt ellensúlyozná a múltbéli karbonkibocsátását a VELUX

A VELUX Csoport a Természetvédelmi Világalappal (WWF) indított együttműködése keretében 2041-re nem csak a karbonsemlegességet érné el, de ellensúlyozná a múltbéli karbonkibocsátását is.

Ennek keretében öt kulcsfontosságú erdészeti projektbe ruháznak be világszerte, amelyek mindegyike mögött a WWF áll. A cég szerint ugyanis a természetre leselkedő legnagyobb veszélyt az erdőirtás jelenti. Ezt alátámasztja az is, hogy az ENSZ becslése szerint az elmúlt három évtizedben 420 millió hektárnyi erdőt vesztettünk el.

A probléma megoldása azonban nem egyszerű feladat, többek között azért sem, mert a mezőgazdasági célú földhasználat és a fakitermelés jelentősen hozzájárulnak ehhez a veszteséghez, ráadásul egy friss tanulmány szerint a a G7 országokban élő emberek fogyasztási szokásai évi 3,9 fa elvesztését okozzák.

Ahogy a cég közleményében írják, a fákat nem elég egyszerűen csak pótolni, a degradálódott élőhelyek teljes rehabilitációjára van szükség. Egy tavalyi kutatás szerint a globális erdők egyre fiatalabbak, fiatal fáikon pedig fejlődési hibák és az instabilitás jelei figyelhetők meg. Ennek eredménye az, hogy e fák kisebb eséllyel képesek ugyanazoknak a fajoknak életteret biztosítani és nem tudnak annyi szén-dioxidot sem megkötni, mint idősebb társaik.

A VELUX Csoport és a WWF közösen kidolgozott erdészeti és biodiverzitási projektjének első állomása az ugandai Kagombe-Bugoma térségben zajlik, amelynek középpontjában a leromlott erdők helyreállítása, új erdők ültetése, valamint a megmaradt természetes erdők védelme áll majd.

A projekt során faültetvényeket létesítenek, egyéb agrár-erdészeti rendszereket alakítanak ki, illetve a védett területeken kívül eső ültetvényeket is fásítják annak érdekében, hogy a különféle erdészeti termékek iránti keresletet kielégítsék és a természetes erdőkre nehezedő nyomást enyhítésék.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon