2,3 milliárd dolláros klímavédelmi programott hirdetett Joe Biden
2,3 milliárd dolláros klímavédelmi programott hirdetett Joe Biden

„A klímaváltozás a szó szoros értelmében fenyegetést jelent nemzetünkre és a világra nézve” – mondta az elnök a Massachusettsben lévő Sommersetben, a város egykori szénerőművének közelében elmondott beszédében.

A Joe Biden által bejelentett programból olyan beruházásokat valósítanának meg mint az épületek szigetelésének korszerűsítése, vagy épp a közművek fejlesztése. Emellett visszaszorítanák az áradásokat, valamint hozzájárulnának a rászoruló háztartások fűtési és hűtési költségeihez.

Utóbbi azért is kiemelten fontos, mert nem csak a nyári nagy meleg vált fenyegetővé az elmúlt évekre: tavaly februárban a havat hírből sem ismerő Texas államra rúgta rá az ajtót a tél, -19 fokos hideggel és hóval. Mindez többek között olyan problémákat okozott, mint az áramellátás akadozása. A napokban pedig a hőség jelent komoly megterhelést az országnak: több mint 20 államban van érvényben jelenleg hőségriadó.

A BBC cikkéből kiderül, hogy az elnök egyelőre tartózkodik attól, hogy szövetségi szintű veszélyhelyzetet jelentsen be – amit viszont a környezetvédők szorgalmaznának. Ezzel párhuzamosan a másik oldalról is egyre nagyobb nyomás helyeződik Bidenre: a nyugat-virginiai szenátor, a szintén demokrata Joe Manchin bejelentette, hogy nem támogatja Biden klímavédelmi programját. A szenátor szerint az ugyanis tovább gerjesztené az egyre növekvő inflációt.

A cikk, melyet a telex szemlézett, arra is kitér, hogy az elnöknek eddig is nehézségei voltak a klímavédelmi céljainak teljesítésével. Bár hivatalba lépése után az első intézkedések között döntött arról, hogy az Egyesült Államok ismét csatlakozik a párizsi klímavédelmi egyezményhez, tavaly áprilisban pedig kitűzte, hogy országa 50 százalékkal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását 2030-ra, a progresszív elképzelések nehezen valósulnak meg, mert mint látható, sokszor saját párttársai is nehezítik az intézkedéseket.

Biden szerint a klímaváltozás kezelését illetően a Szenátus „nem cselekszik úgy, ahogyan kellene”, pedig mint mondja „polgáraink egészsége és a közösségünk a tét…cselekednünk kell”.

(BBC/telex)

search icon