Kifutunk az időből? Az USA és Németország magasabb fokozatra kapcsol a klímaharcban
Kifutunk az időből? Az USA és Németország magasabb fokozatra kapcsol a klímaharcban

A két gazdasági nagyhatalom megállapodása értelmében olyan technológiákat fognak fejleszteni és alkalmazni, amelyek felgyorsítják a tiszta energiára való átállást, különösen a tengeri szélenergia, a zéró emissziós járművek és a hidrogén felhasználásának területén.

A tegnap megkötött egyezmény célja a klímaváltozás megfékezésének irányába tett lépések felgyorsítása. Ennek nyomán a két ország sokkal mélyebb együttműködést valósít majd meg a tiszta energiára való átálláshoz szükséges technológiák fejlesztésében és bevezetésébe.

Az Egyesült Államok és Németország arra is ígéretet tett, hogy nem csak otthon, hanem világszerte is azon dolgoznak majd, hogy előmozdítsák az ambiciózus klímacélok és az energiabiztonság kérdésköreit.

John Kerry, az Egyesült Államok éghajlatvédelmi megbízottja elmondta, hogy mindkét ország célja, hogy a tiszta energiára való korai átállás előnyeit új munkahelyek teremtése és a vállalkozások számára a megújuló energiaforrások növekvő piacán kínálkozó lehetőségek révén élvezze.

Ehhez arra is szükség van többek között, hogy közös szabványokat állapítsanak meg. Például nagyon nem mindegy, hogy mit nevezhetünk zöld hidrogénnek az Atlanti-óceán egyik és mit a másik partján. A közös definíciók megalkotása jelentősen előrelendíti majd az együttműködéseket.

Az amerikai-német megállapodás aláírására a G7 országok energia- és éghajlatvédelmi minisztereinek találkozója alkalmával került sor, ahol Robert Habeck, Németország energia- és éghajlatvédelmi minisztere azt mondta, „az idő szó szerint fogytán van”. Ezt a tudományos világ is alátámasztja, hiszen a legtöbb vélekedés szerint a párizsi megállapodásban kitűzött célok eléréséhez még ebben az évtizedben világszerte jelentős kibocsátás-csökkentésre van szükség. (Al Jazeera)

search icon