Jön az engedély nélkül telepíthető, DIY napelem
Jön az engedély nélkül telepíthető, DIY napelem

Egy német vállalkozás olyan napelem-rendszert dob piacra, mely elég nagy ahhoz, hogy besegítsen a villanyszámlába, de közben a beüzemeléséhez nincs szükség szakértelemre, ráadásul a közműhálózatra sem csatlakozik, így engedély sem kell hozzá.

A G7.hu számolt be a We Do Solar nevű berlini cég innovációjáról, mely rövidesen piacra kerülhet. A rendszer összesen 8 napelempanelből áll, telepítéséhez pedig mindössze két dolog kell: egy napos erkély és egy ott kialakított külső konnektor.

Ahogy írják, a rendszert úgy tervezték meg, hogy a vevő a négyszer-kettes elrendezésű paneleket egyszerűen felcsípteti az erkélykorlátra, körülbelül úgy, mintha egy virágládát rakna fel, majd az egyes panelekhez tartozó egyedi invertereket összekapcsolja, és a végén egyetlen kábel marad, amit bedug az erkélyen lévő konnektorba. A termelődő egyenáramot az inverterek váltóárammá alakítják és betáplálják a lakás vezetékrendszerébe.

Leegyszerűsítve a rendszer működését úgy lehet elképzelni, mintha a napelemeket közvetlenül összekötnénk az áramot felhasználó berendezésekkel. A rendszer leginkább az olyan fogyasztók ellátására alkalmas, melyek folyamatosan mennek, mint amilyen például a hűtőszekrény vagy a wifi router.

Becslések szerint ideális körülmények között a rendszer akár 20-25%-kal is csökkentheti a villanyszámlát. A csomag németországi ára 1299 euró, azaz nagyjából fél millió forint. Ez soknak tűnhet ugyan, de az emelkedő energiaárak mellett mégis jó választás lehet, főleg hogy a gyártó 25 évig vállal garanciát a teljesítményre. (G7.hu)

Borítókép: facebook.com/we.do.solar.energy

search icon