25 milliárd atombombányi energia szorult a légkörbe a globális felmelegedés miatt
25 milliárd atombombányi energia szorult a légkörbe a globális felmelegedés miatt

Ez az elképesztő szám csak az 1971 és 2020 közötti időszakra vonatkozik. A teljes bolygó felmelegedéséhez óriási mennyiségű energiára van szükség. Egy friss kutatás szerint csupán az elmúlt 50 évben mintegy 25 milliárd atombombának megfelelő energiát adtunk hozzá a Föld rendszeréhez.

A 18. században az emberiség elkezdte a fosszilis energiahordozók kitermelését, hogy azokat elégetve áramot generáljon, gépeket működtessen. Mostanra a felhasznált szénből, olajból és gázból két billió tonna szén-dioxid és más üvegházhatású gáz keletkezett, és került ki a légkörbe. Ennek következménye, hogy az átlaghőmérséklet illetve a bolygó felszíne 1,2 Celsius fokkal melegebb, mint az iparosodás előtti időszakban.

Ettől lehet lakható a Föld

Bolygónk a Naptól épp a megfelelő távolságban van ahhoz, hogy élet legyen rajta. A Föld belső hőjéből csak keveset érzékelhetünk, így a Naptól, mint hőforrástól függünk. Amikor a Nap hője és sugarai elérik a Földet, van, amelyik a felszínen marad, és van, amelyik visszaverődik az űrbe.

A Föld is bocsát ki sugárzást, nem csak a Nap. Ennek az energiának a nagy része kikerül az űrbe, de nem az összes: a Föld légkörében természetesen jelen lévő, üvegházhatást okozó gázok is elnyelnek belőle. Ez is az oka annak, hogy megfelelő hőmérsékletű, lakható a bolygó.

Mostanra a légkörben lévő széndioxidot mintegy 50 százalékkal (másfélszeresére) növeltük, és jelentős mennyiségű metánt és dinitrogén-oxidot is kibocsátottunk. Ez az élet fenntartására szolgáló természetes üvegházhatást kibillenti az egyensúlyából.

Little Boy és zettajoule

Az üvegházhatást okozó gázok hathatósak. Elég belőlük egy kevés ahhoz, hogy átütő hatást okozzanak.

Egy friss tanulmány szerint 1971 és 2020 között az energia egyensúlyhiányának mértéke 380 zettajoule lett, vagyis ennyi plusz hő maradt a légkörben. Ez hatalmas szám: 1 zettajoule 1.000.000.000.000.000.000.000 (10 a 21-iken) joule-lal egyenlő. A Little Boy nevű atombomba, amely 1945-ben lerombolta Hiroshimát, a becslés szerint 15.000.000.000.000 joule-nyi energiát bocsátott ki.

Ha a két számot egybevetjük, az emberiség üvegházhatású gáz kibocsátása a 2020-at megelőző ötven évben 25 milliárdszor akkora volt, mint a hiroshimai atombomba energiakibocsátása.

Az óriási mennyiségű plusz hő mintegy 90 százalékát az óceánjaink szívták föl, különösen a vízréteg felső kilométere. Ez nem fog visszahűlni egyik pillanatról a másikra, ezért nem is lehet teljesíthető cél a globális felmelegedés visszafordítása, csupán ütemének lassítása.

Csak ahhoz, hogy a felmelegedés mértéke ne legyen a mostaninál nagyobb, és javítani lehessen a már meglévő egyensúlytalanságon, a széndioxid-kibocsátás szintjét az ipari forradalom előtti szintek felé kellene közelíteni.

(Forrás: Science Alert; szeretlekmagyarorszag.hu)

search icon