Négy isteni, otthon is elkészíthető gasztroajándék!

Négy isteni, otthon is elkészíthető gasztroajándék!
Négy isteni, otthon is elkészíthető gasztroajándék!

Savanyított zöldségek, édességek, házi süti vagy csatni: a gasztroajándékok egyre nagyobb divattá válnak azok körében, akik a tárgyak helyett inkább időt és egy kis ínyencséget ajándékoznának. Az a legjobb ezekben a meglepetésekben, hogy elkészítésük az ajándékozónak is örömet okoz.

Pár évvel ezelőtt egy hirtelen ötlettől vezérelve házi készítésű limoncellót és fahéjas pirított diót adtunk ajándékba a családnak. Legnagyobb meglepetésünkre hatalmas sikerük volt. Ezen felbuzdulva tettük fel magunknak a kérdést: miért is ne csinálhatnánk ebből rendszert, hiszen a konyhai sürgés-forgás inkább öröm, mint nyűg.

Miért olyan klassz a gasztroajándék?

A gasztrofinomságokban az a legjobb, hogy annak, aki valóban szívesen süt és főz, jó móka kitalálnia, kinek mit ajándékozzon, és mibe csomagoljon.

Fenntartható

Ha belevágsz az ehető ajándékok készítésébe, egyúttal igent mondasz a fenntartható karácsonyi ajándékokra is. A gasztroajándékok ugyanis jó eséllyel elfogynak, nem lesz belőlük hulladék, és nem landolnak a felesleges tárgyak polcán sem.

Fontos, hogy ügyelj a csomagolásra! Újrafelhasználható üvegekbe vagy papírba teheted az ételeket, de te magad is készíthetsz hozzájuk dobozt, amely később szintén felhasználható.

A csomagot beleteheted faládába is, melyet aztán a megajándékozott újrahasznosíthat.

Könnyen személyre szabható

A gasztroajándék szinte bármilyen lehet: édes, sós, savanyú, csípős, még akár folyékony is. Innentől kezdve a lehetőségek tárháza végtelen! Ha anyukád rajong egy sütiért, amelyet nincs ideje megsütni, vagy a sógorod szereti a házi készítésű italokat, szuper csomagot állíthatsz össze nekik a kedvenceikből.

Én szeretek mindenből egy kicsit beletenni a meglepicsomagba. Egy kis édesség, egy kis ital, valamilyen különleges savanyúság, amit otthon tuti, hogy nem készítenek el: mindegyik sikert arathat!

Elkészíteni is öröm

Az ehető finomságok legnagyobb értéke a készítésükre fordított energia és idő. Valami olyat adsz, amit nem a neten rendeltél, hanem amibe nem sajnáltad beletenni az időd és a konyhai tudományod. Gondolkozni, kitalálni pedig, hogy mit is adj, külön boldogság! 

Persze ez az ajándékfajta akkor működhet igazán, ha a családod is tisztában van azzal, hogy nem valami nagy és drága ajándékot kap majd, hanem inkább a főzőtudományoddal leped meg a családtagokat. Van, aki nem rajong ezért az alternatíváért, ezért érdemes feltérképezni az igényeket, a szokásokat.

De ha a családtagjaid szeretik a gasztronómiát, és szívesen veszik, ha inkább saját készítésű meglepi kerül a fa alá, csak javasolni tudom ezt a megoldást!

4 változatos gasztroajándék

Édesszájúaknak

Lássunk néhány konkrétumot! Remek megoldás például a karácsonyi csoki, amelybe kekszeket, perecet vagy cukrokat is belerejthetsz. Szaloncukrot ezer változatból választhatsz: magvakat, csokit, aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele. 

A pirított, mézes vagy cukros csonthéjasokra sem lehet nemet mondani: dió, mandula, kesudió vagy pekándió is kerülhet a csomagba.

A házi tejkaramellát vagy a vaníliás habcsókot a gyerekek imádják! 

Van egy kimondottan egyszerűen elkészíthető isteni finomság, amelyet szeretettel ajánlok. Valójában nem a legegészségesebb édesség, de nagyon finom, ráadásul cifrázhatod sóval vagy akár baconnel is.

1. Házi trüffelgolyó

Hozzávalók

  • 120 ml zsíros tejszín
  • 100 g vaj
  • 300 g étcsoki
  • fahéj
  • szegfűszeg
  • vanília
  • gyömbér
  • 3 ek holland kakaópor
A fűszeres trüffelgolyó egyszerű, de nagyszerű!

Így készítsd el!

Az étcsokit öntsd le a felmelegített tejszínnel, rakd bele a szoba-hőmérsékletű vajat és a fűszereket!

Keverd el úgy, hogy a vaj és a csoki is feloldódjon a meleg tejszínben!

Az alapot tedd be a hűtőbe, időnként keverd meg, és amikor már megdermedt, formázz kisebb golyókat a masszából, majd hempergesd meg a kakaóban!

Pici zsákokba csomagolva remek gasztroajándék.

Ínyenceknek

Fűszeres lekvárok, csatnik, ízesített olajok: kihagyhatatlanok a csomagból! Végtelen módon variálhatók, lehetnek édesek, sósak, savanykásak, és akár sokáig el is állnak, nem kell aggódni, hogy megromlanak.

Lekvárt készíthetsz sütőtökből, narancsból, almából, de akár fügéből is. Ugyanez igaz a csatnira is azzal a különbséggel, hogy ez lehet sós és savanykás is egyszerre, sőt az az igazi, ha minél pikánsabb!

Az olajokba tehetsz különleges gombákat, egzotikus fűszereket, a lényeg, hogy jó minőségű olajba keverd őket. A salátákhoz a fűszeres olajok csodálatosak lesznek!

2. Céklás, narancsos csatni

Hozzávalók

  • 1,5 kg nyers, apróra vágott cékla
  • 3 db hagyma apróra vágva
  • 3 db reszelt alma
  • 3 db narancs héja és leve
  • 2 ek mustármag
  • 1 ek koriandermag
  • 1 ek őrölt szegfűszeg
  • 1 ek őrölt fahéj
  • 7 dl vörösborecet
  • 70 dkg barna cukor
cékla chutney
Kenyérrel vagy főételekhez is csodás!

Így készítsd el!

Elkészítése végtelenül egyszerű: egy nagy lábosban párold össze a hozzávalókat, majd főzd egy órán keresztül, amíg a cékla meg nem puhul, és a csatni be nem sűrűsödik!

Amíg készül, mosogatógépben készítsd elő az üvegeket, vagy alaposan mosd el őket! Ha elkészült a csatni, kanalazd bele az üvegekbe, majd zárd le őket! A csatni 6 hónapig eláll, de felbontás után 2 hónapon belül fogyaszd el!

Savanyúságot a csomagba!

A savanyúságok, a fermentált zöldségek (sőt akár gyümölcsök) szintén remek ajándékok lehetnek. A savanyított gombák, a különböző hagymák, zöldségek és gyümölcsök különleges ízesítéssel, fűszernövényekkel fermentálva extra élményt nyújthatnak.

Emellett elrugaszkodhatsz a hagyományos ízvilágtól, és kikacsinthatsz az egzotikusabb savanyúságok felé is.

3. Kimchi

Hozzávalók

  • 1 közepes fej kínai kel
  • 70 g tengeri só
  • szűrt víz
  • 1 ek reszelt fokhagyma (kb. 5-6 gerezd)
  • kisujjnyi reszelt gyömbér
  • 1 tk cukor
  • 2 ek halszósz
  • 1-5 ek koreai pirospaprika-pehely
  • 250 g koreai retek
  • 4 közepes mogyoróhagyma feldarabolva
kimchi
Ennél ízletesebb savanyúságot elképzelni sem lehet!

Így készítsd el!

Negyedeld fel a káposztát, majd csíkozd fel!

Tedd egy nagy tálba, és szórd meg sóval! Kézzel masszírozd bele a sót a káposztába, amíg kissé lágyulni kezd! Adj hozzá annyi vizet, hogy ellepje a káposztát! Tegyél egy tányért a káposzta tetejére, tegyél rá nehezéket, és hagyd állni 1-2 órát!

Öblítsd le és csepegtesd le a káposztát! Közben készítsd el a fűszerpasztát!

Egy tálba tedd bele a fokhagymát, a gyömbért, a cukrot és a halszószt, a vizet, és keverd sima masszává! Jöhet hozzá a paprika!

Keverd össze a zöldségeket és a fűszerpasztát! Tedd egy üvegbe, hagyj egy kis helyet az üveg szájától, és zárd le az üveget! Érleld 2-5 napig! Jót tesz neki az idő.

A házi italok a legjobbak!

A jó minőségű alkoholok sokaknál helyet kapnak a karácsonyi asztalon. Egy finom likőr pedig szuper meglepetés lehet.

A savanykásabb, gyümölcsösebb likőrök jó alapja lehet a citrom, a narancs, az alma vagy a vörös áfonya. Ha teltebb ízt szeretnél, jöhetnek a klasszikusok, mint a csokilikőr, a tojáslikőr vagy a kávélikőr. Ha pedig valami különlegesebbet szeretnél: a chai likőr, az ír krémlikőr vagy a jalapenós tequila.

Coquito – a Puerto Ricó-i ünnepi ital

Hozzávalók

  • 1,5 l sűrített tej
  • 1,4 l tej
  • 0,7 l kókuszkrém (például Coco Lopez)
  • 4 tk vaníliakivonat
  • 4 tk őrölt fahéj
  • 1 tk őrölt szerecsendió
  • 0,75 l fehér, añejo vagy fűszerezett Puerto Ricó-i rum
  • díszítéshez fahéjrúd (palackonként 1 db)
Kókuszos, fűszeres finomság
Forrás: www.mashed.com

Így készítsd el!

Melegítsd fel a sűrített tejet, a tejet, a kókusztejszínt, a vaníliakivonatot, az őrölt fahéjat és az őrölt szerecsendiót! Állandó keverés mellett lassú tűzön forrald fel! Vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni!

Add hozzá a rumot, és keverd össze!

Töltsd lezárható üvegekbe, és adj minden üveghez 1 fahéjrudat! Zárd le, és tárold hűtőben!

search icon