400 év után visszatérnek a hódok Londonba

400 év után visszatérnek a hódok Londonba
400 év után visszatérnek a hódok Londonba

Hódokat telepítenek Londonba, így természetes megoldással védik az áradástól a városhoz tartozó erdőséget.

Vadon élő állatokként gondolunk a hódokra, pedig valójában sokáig igen közel éltek az eberekhez. London csatornáiban és vizes élőhelyein egészen a 16. századig éltek, de a húsukért, és elsődlegesen a prémükért folytatott vadászat következményeként teljesen eltűntek Anglia fővárosából.

A hódokat egy 8 hektáros erdős területen engedik szabadon, alig 8 percre Greenford metróállomástól. Első körben lezárják a mezőket, hogy megtelepedjenek a hódok, de utána akár szélesebb körben is elszaporodhatnak, és az emberek is megfigyelhetik őket.

A projektben résztvevő kutatók tanulmányozzák hogyan lépnek kapcsolatba a hódok a város vízgyűjtőrendszerével és miként alkalmazkodnak a városi léthez.

A lakóhelyüket adó, Ealing’s Paradise Fields ki van téve az áradásoknak, ami a nagy esőzések után éves szinten több millió fontos kárt jelent. A hódtelepítési projekt célja az is, hogy a hódok gátjaikkal természetes módon segítenek felfogni a vizet, és jobb csapadékgazdálkodást kialakítani a városi erdőségben.

Budapesten már egy ideje otthon érzik magukat

A britek fővárosát már jó pár éve beelőzte Budapest, legalábbis a hódokat illetően. A faj magyarországi visszatelepítése 1996-ban kezdődött, a WWF Magyarország 2008-ig 234 állatot engedett szabadon arra alkalmas természeti környezetben folyóink mentén. Az ő utódaik, és az osztrák illetve horvát visszatelepítési programból származó szaporulat a vizeket követve mára gyakorlatilag egész Magyarországon megtelepedett, jelenleg a hazai állomány legalább 5000 példányból áll.

Eljutottak a nagyvárosokba, a Dunát követve Budapest számukra alkalmas élőhelyeire is. Pontos felmérés nem áll rendelkezésre, de 6-8 család biztosan él a fővárosban, ami körülbelül 30-40 egyedet jelent.

forrás: www.independent.co.uk

search icon