5 millió éves jégtömb segíthet megjósolni a klímaváltozás hatásait
5 millió éves jégtömb segíthet megjósolni a klímaváltozás hatásait

Egy közel 10 méteres, 944 centiméter hosszú mintát nyertek ki az Antarktisz jegéből a kutatók. A jég még a pliocén korban (5,333 – 2,58 millió évvel ezelőtt) keletkezett, amikor a globális hőmérséklet és a szén-dioxid-szintje is magasabb volt a mainál. A minta tartalmazza a Föld akkori légkörének lenyomatát is.

A The Cryosphere folyóiratban közzétett tanulmány szerint a Föld múltbéli éghajlati változásait tanulmányozva a szakembereknek lehetőségük van arra, hogy pontos előrejelzést készítsenek azzal kapcsolatban, hogy miként fog változni a környezetünk – írja a hvg.hu. Épp emiatt az elmúlt években több mintát is vettek már a sarkvidéki jégből, a legidősebb azonban csupán 800 ezer éves volt.

Azért jelent óriási előrelépést a pliocén korból származó jégtömb kinyerése, mert segítségével sokkal pontosabb klímamodellek készíthetők.

Ha kíváncsi vagy, hogy nézett ki a Föld a pliocén időszakban, ez a videó tetszeni fog!

Mint írják, kormeghatározással megállapították, hogy a közel 10 méteres jégtömb egyik része nagyjából 2,95 millió éves, míg egy másik rétege 4,3-5,1 millió évesre datálható. A szakemberek szerint a két réteg a globális eljegesedés időszakának felel meg. Utóbbi a pliocén végén, nagyjából 3,3 millió évvel ezelőtt történt. Ezt egy olyan időszak követte, amikor a globális hőmérséklet meghaladta a mait. Ez létfontosságú támpontokat adhat arra vonatkozóan, hogy a növekvő kibocsátások és hőmérsékletek várhatóan milyen hatással lesznek a bolygóra az elkövetkező években.

search icon