5 tipp a fenntartható nyaraláshoz
5 tipp a fenntartható nyaraláshoz

A turizmus jelentős hatással lehet a környezetre, így, ha felelős utazóként szeretnénk nyaralni, fontos, hogy annak fenntarthatóságára is odafigyeljünk. Itt van néhány tipp arra vonatkozóan, hogyan üdülhetünk fenntartható módon különösen egy olyan modern európai országban, mint Ausztria.

1. Autó helyett bicikli vagy tömegközlekedés

A szénlábnyomunk csökkentésének egyik legjobb módja a tömegközlekedés használata. Ausztria kiváló tömegközlekedési rendszerrel rendelkezik, beleértve a buszokat és vonatokat, amelyekkel az ország legtöbb turisztikai célpontjához eljuthatunk. A bicikli fenntartható közlekedési eszköz, nem bocsát ki káros üvegházhatású gázokat, továbbá viszonylag olcsón lehet bérelni.

2. Válasszunk fenntartható szabadtéri tevékenységeket!

Ausztria számos környezetbarát programokkal várja a turistákat: ilyen például túrázás. A kiterjedt kerékpárút-hálózat alkalmas a vidék felfedezésére, míg a tavak és folyók tökéletesek az olyan vízi sportokhoz, mint a kajakozás vagy a kenuzás.

3. Csökkentsük a hulladékot!

A tudatos hulladékkezelés a fenntartható utazás része, aminek megvalósítására szerencsére rengeteg módszer kínálkozik. Vigyünk magunkkal újrahasználható vizes palackot, edényeket és evőeszközöket. A legfontosabb, hogy szemeteszsákba gyűjtsünk minden hulladékot, így megőrizhetjük a hegyi ösvények természeti szépségét.

4. Válasszunk környezetbarát szálláshelyet!

Ausztriában rengeteg környezetbarát szállás áll rendelkezésre. Ezek között vannak, amelyek megújuló energiát használnak, csökkentik a vízfogyasztást vagy épp passzívházakkal várják a vendégeket. A passzívházakat úgy tervezték, hogy csökkentsék az épület fűtéséhez és hűtéséhez szükséges energia mennyiségét, ami nagymértékű megtakarítást eredményez.

5. Fogyasszunk helyi élelmiszereket!

Az osztrák konyha finomságai legendásak, a gőzgombóctól a császármorzsáig, de mindenképp érdemes megkóstolnunk a helyi termelők remekeit is. Keressünk olyan éttermeket és kávézókat, ahol helyi alapanyagokból készült, hagyományos osztrák ételeket szolgálnak fel! A helyi élelmiszereket nem kell nagy távolságra szállítani, így csökken a szállítás során kibocsátott üvegházhatású gázok mennyisége. Emellett a helyi élelmiszertermelők nagyobb valószínűséggel alkalmaznak fenntartható és környezetbarát gazdálkodási módszereket.

(Forrás: hvg)

search icon