5500 éves rekordon az Antarktisz gleccsereinek olvadása
5500 éves rekordon az Antarktisz gleccsereinek olvadása

A nyugat-antarktiszi jégtakaró két legnagyobb gleccsere 5500 éve a leggyorsabb ütemben veszít jeget egy új tanulmány szerint, melyet amerikai és brit sarkkutatók készítettek.

A felmelegedő éghajlat miatt a nagyrészt a tengerszint alatt elhelyezkedő, 2,2 millió négyzetkilométeres nyugat-antarktiszi jégtakaró az elmúlt évtizedekben gyorsuló ütemben vékonyodott. A jégtakarón belül a Thwaites és a Pine Island gleccserek különösen érzékenyek a globális felmelegedésre, és már most is hozzájárulnak a tengerszint emelkedéséhez.

Korábbi kutatások azt mutatták, hogy ha 2 Celsius-fok fölé emelkedik a felmelegedés mértéke, az destabilizálhatja a teljes jégtakarót, melynek katasztrofális következményei lennének.

A Maine-i Egyetem és a Brit Antarktiszi Felmérés (British Antarctic Survey) vezetésével, valamint az Imperial College London kutatóinak részvételével készült új tanulmány most megmérte a helyi tengerszint-változás mértékét a két leginkább sérülékeny gleccser körül.

Ezzel a módszerrel megállapították, hogy a gleccserek visszahúzódási üteme gyorsabb, mint az elmúlt 5500 évben bármikor. A Thwaites-gleccser a maga 192 ezer km2-es, illetve Pine Island-gleccser 162 ezer km2 területével a globális tengerszint nagymértékű emelkedését okozhatják, ha elolvadnak.

search icon