70 bengáli tigris megölésével gyanúsítanak egy orvvadászt

70 bengáli tigris megölésével gyanúsítanak egy orvvadászt
70 bengáli tigris megölésével gyanúsítanak egy orvvadászt

A bangladesi rendőrség 20 éven keresztül volt a nyomában annak az orvvadásznak, aki a gyanú szerint mintegy 70 veszélyeztetett bengáli tigrist ölt meg.

A Habib Talukder nevű orvvadász évtizedeken át vadászott az India és Banglades határvidékén elterülő, a világon a legnagyobbnak számító Szundarbansz mangroveerdőben a tigrisekre, mire végre sikerült elfogni.

A helyi rendőrség közlése szerint egy tippet követve jutottak az orvvadász nyomára, akinek eddig minden alkalommal sikerült elmenekülnie, ahányszor érte indultak a rendőrök.

A férfi, akit csak Tigris Habibként emlegetnek, elsősorban Kínába adta el a nagymacskák bőrét, csontjait és húsát, melyekért hatalmas összegeket fizetnek a feketepiacon.

Mint a Guardian cikke írja, a bengáli tigrisek a nagymacskák közül az egyetlenek, melyek képesek a mangroveerdők sós vizeiben és mocsaraiban élni és vadászni, ügyes úszónak számítanak. Számuk azonban egészen a közelmúltig rohamosan csökkent, nem függetlenül az orvvadászok tevékenységétől.

A bangladesi tigrispopuláció 2004-ben még 440 egyedet számlált, ehhez képest 2015-re 106-ra csökkent a számuk. Az határozottabb természetvédelmi intézkedéseknek köszönhetően ez 2019-re 114-re nőtt, azonban még így rendkívül alacsony. A vadonélő bengáli tigrisek teljes száma 2600-3400 között van.

Rengeteg fontos információ vár még rád! Nézz szét!

search icon