7000 éve most a legerősebb a felmelegedés

7000 éve most a legerősebb a felmelegedés
7000 éve most a legerősebb a felmelegedés

Az elmúlt évtizedek nyári időszakai Nyugat-Szibéria északi részén az elmúlt 7000 év legmelegebb nyarának bizonyultak. A korábbi évezredekben a levegő hőmérséklete fokozatosan csökkent, hol az egyik, hol a másik irányba ingadozva. A XIX. században azonban emelkedni kezdett, és az utóbbi évtizedekben érte el a legmagasabb értékeket.

Az Orosz Tudományos Akadémia és az Uráli Szövetségi Egyetem kutatói állapították meg ezt, akik 40 éven át készítettek egy szuperhosszú fa-gyűrű kronológiát, amely a Jamal-félszigeten található félfosszilis fák évgyűrűinek szélességén alapul. Ezen időszak alatt 7638 évre visszamenőleg tudták tanulmányozni a nyári hőmérsékletre vonatkozó információkat. A tudósok a Nature Communications című folyóiratban tették közzé a vizsgálat eredményeit és a nyugat-szibériai hőmérsékletre vonatkozó megállapításaikat.

A Föld keringési paramétereinek ciklikus változásai miatt az északi félteke sarkkörüli szélességein a nyári hónapokban fokozatosan csökken a napenergia mennyisége. Ez a szakasz körülbelül 8-9 ezer évvel ezelőtt kezdődött és jelenleg is tart. Az évgyűrűk adatai azonban azt mutatják, hogy a 19. század közepétől kezdve a tendencia változni kezdett, a hőmérséklet nagyon gyorsan emelkedni kezdett, és az utóbbi évtizedekben érte el a legmagasabb értékeket” – magyarázza Rashit Hantemirov, az Orosz Tudományos Akadémia vezető kutatója.

Bármelyik időszakot is vizsgálták a tudósok, a legmelegebb mindig az volt, amelyik a rekonstruálás utolsó évével zárult. Az elmúlt évszázad átlagértéke például magasabb, mint bármely más, véletlenszerűen vett százéves intervallum hőmérséklete a múltban.

Forrás (enn.com)

search icon