800 elektromos teherbringára lehet pályázni hamarosan
800 elektromos teherbringára lehet pályázni hamarosan

Február 7-től pályázhatnak egyéni vállalkozók, gazdasági társaságok, civil szervezetek, egyesületek, egyházi szervezetek és önkormányzatok a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. elektromos rásegítésű teherszállító kerékpár vásárlását segítő támogatásra.

A támogatásra szakaszosan, a rendelkezésre álló forrás kimerüléséig lehet pályázni 2022. február 7-től december elejéig az elektromobilitas.humda.hu oldalon. A pályázók mindegyike maximum 5 e-cargot szerezhet be az utófinanszírozott támogatással, mely a járművek nettó vételárának a felére, de kerékpáronként legfeljebb 500 ezer forintig terjedhet.

Ahogy a HUMDA közleményéből kiderül, a támogatás olyan új biciklikre kapható, amelyeknél a motor kikapcsol, ha a kerékpáros nem folytatja tovább a pedálok hajtását, vagy ha elérné a 25 km/h sebességet. A hasznos teherbírásnak el kell érnie az 50 kilogrammot, valamint feltétel a nyomatékszenzoros vezérlés is.

A kerékpároknak kifejezetten teherszállításra kialakított felülettel kell rendelkezniük, névleges teljesítményük pedig nem haladhatja meg a 250 W-ot.

Néhány év óta Magyarországon igazi kerékpáros forradalom zajlik. Robbanásszerűen fejlődik a kerékpárút-hálózat, rohamosan nő a kerékpártúrázók száma. (…) A (mostani) programból 800 e-cargo kerékpár vásárlását tudjuk támogatni, amivel négy-ötszörösére növelnénk ezeknek a számát hazánkban.

– emelte ki Révész Máriusz aktív Magyarországért felelős kormánybiztos

A HUMDA vezetője, Weingartner Balázs szerint a pályázat nyomán megjelenő e-cargoknak komoly szemléletformáló hatása lehet, mely elősegíti a környezetbarát szállítási eszközök további terjedését.

Cél, hogy a gépjármű használattal szemben alternatívát nyújtva javítsunk a városi térségek mobilitását, az e-cargo kerékpárok terjedése a városi logisztikában ehhez járul hozzá. Az érintett területeken a települési levegőszennyezettség és a zaj csökkentése révén az életminőség javulása is várható.

–mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkára
search icon