A fogyasztói szokások átalakítása fontos szempont, ha a klímaváltozást nézzük. Ám a lemondás, a változtatás sokaknak nehéz, hosszú folyamat. A Planet Business Club 4. és egyben utolsó workshopján a fenntartható fogyasztás inspiráló, ösztönző megoldásai kerülnek fókuszba.
„Hatásunk a fogyasztói tudatosságra” – ez a negyedik Planet Business Club workshop témája, de mit is jelent ez pontosan? Sokan gondolják azt, hogy a klímaváltozás hatásainak csökkentése, a 1,5 °C-on belül maradás a nagyvállalatok, kormányok feladata. Azonban a cégeken és a politikai döntéshozókon túl van a kirakósnak még egy igen fontos darabja: a társadalom, azon belül is maga a fogyasztó. Te meg én. A mi hatásunk pedig óriási. A döntéseink, fogyasztói szokásaink, táplálkozásunk, egészségünk, mind olyan lépcsők, amelyek elvezetnek valahova, ami vagy kedvez, vagy éppen árt a jövőnknek.
Miért fontos ez a téma?
Érdemes azt is látni, hogy miért is égetően fontos az élelmiszer-ellátásról beszélni. A klímaváltozás és a környezeti terhelés súlyosbítja a Föld élelmiszer-ellátását, miközben a nem megfelelő táplálkozás globális egészségügyi problémát jelent. A tudatos fogyasztás kulcsfontosságú a fenntartható jövő építésében, ezzel szemben nem mindig egyszerű felelősségteljes vásárlási döntéseket hozni.
A workshopon megismerheted a tudatos fogyasztás hátterét, és gyakorlatias tanácsokat kaphatsz ahhoz, hogy iparági szereplőként is beépíthesd a tudatosságot a mindennapokba.
Van megoldás?
A tudatos, átgondolt döntések, a megfelelő tájékozódás számos lépést megelőzhet. A workshopon az alábbi témákat közelebbről is megismerhetik azok, akik regisztráltak:
- Élelmiszer-pazarlás és környezeti terhelés: Ismerkedés az élelmiszer-pazarlás súlyosságával, okaival és következményeivel. Hogyan csökkenthetjük a pazarlást az ellátási lánc mentén?
- A nem megfelelő étkezés egészségügyi problémái: Mennyibe kerül nem jól enni, és hogyan befolyásolja a táplálkozás az emberek egészségét?
- Az edukáció szerepe: Szemléletformáló megoldások, amelyek segítik a fogyasztók tudatosságának növelését.
- Lehetséges megoldások a tudatosságra ösztönzéshez: Gyakorlatias tanácsok ahhoz, hogy iparági szereplőként hogyan támogathatjuk a tudatos fogyasztási döntéseket és a fenntartható élelmiszer-termelést.
Akik segítenek megérteni és orvosolni a problémát
A korábbi workshopok mentén ebben a témában is először csoportokban, majd együttesen, iparági szereplőkkel és jó példákkal segítve lépünk a megoldás útjára.
A negyedik workshop beszélgetéseit tapasztalataival és szaktudásával inspirálni fogja:
- Urbán Csilla (Humusz Szövetség): Élelmiszer-pazarlás és környezeti terhelés
- Angyal Mercédesz (IFUA): A nem megfelelő étkezés egészségügyi problémái
- Matolcsy Miklós (Pontvelem.hu): Az edukáció szerepe
- Greenfridge Kft. (képviselő még egyeztetés alatt): Lehetséges megoldások a tudatosságra ösztönzéshez
Ha szeretnél többet tudni a témában, fontosnak tartod a fogyasztói felelősségvállalást, csatlakozz a Planet Business Club 4. workshopjához 2024.06.20. (csütörtök), 15:00 és 17:30 között a BudaPart Gate Irodaházban (1117 Budapest, Buda-part tér 2., B toronyház).
Kiemelt kép: canva